Recordaantal werknemers in ziekteverlof om mentale problemen

Uit het AXA Mind Health Report (2024) blijkt dat de mentale gezondheid van de Belgen er in 2023 op achteruit ging. Vandaag worstelt 1 op 5 Belgen ernstig om het hoofd boven water te houden. Dat is een alarmerend hoog cijfer dat te maken heeft met een toegenomen gevoel van onzekerheid.

Uit het internationale Mind Health Report (2024) van AXA blijkt de mental health index van ons land achteruit gaat. De helft van de Belgen (49%) geeft aan het mentaal moeilijk te hebben en 1 op 5 worstelt ernstig om het hoofd boven water te houden.

Dat heeft uiteraard een grote impact op het persoonlijk én professioneel leven. Zo’n 1 op de 10 werkende Belgen gaf zelf aan het afgelopen jaar een burn-out te hebben. De redenen voor de achteruitgang van de mentale gezondheid van de werkende bevolking liggen zowel in de persoonlijke sfeer (35%), de professionele sfeer (22%) als in een combinatie van beide (24%).

“Het is niet abnormaal dat mensen in periodes van onzekerheid ook meer mentale moeilijkheden ervaren.” ​ duidt Lode Godderis, Hoogleraar aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven.: “De nasleep van de pandemie, onzekere geopolitieke toekomst, maar ook de impact van AI op ons werk. Het zijn factoren die bijdragen tot een algemeen gevoel van onzekerheid en angst.”

Vaker naar professionele hulpverlener

Tegenover andere Europese landen stappen Belgische werknemers iets vaker naar een professionele hulpverlener (52% versus 46% Europees gemiddelde). Dat is extra uitgesproken bij werknemers met een burn-out: 73% van de Belgen gaat dan langs bij een medische professional tegenover 51% van het Europees gemiddelde. De helft van de werkende Belgen heeft vertrouwen in de ​ ondersteuning die geboden wordt vanuit hun professionele omgeving. 

Doctors Online

“AXA Belgium biedt al sinds 2019 het platform Doctors Online aan, waarbij de aangesloten werknemer 24/7 een dokter of een psycholoog kan raadplegen via videocall binnen 30 minuten.” licht Karel Coudré, Director Life & Health bij AXA Belgium, toe. (foto) “Destijds waren we de eersten, maar we zijn blij om te merken dat er intussen ook extra initiatieven zijn ontstaan. Het is belangrijk dat bedrijven mentale gezondheid bespreekbaar maken binnen hun organisatie en hun werknemers actiever op de hoogte stellen van de ondersteuning die er bestaat.”
 “Van trainingen voor managers rond people management tot het uitbreiden van de verzekeringspolissen met preventie en ondersteuning bij psychische aandoeningen. De problemen waar de werknemers mee kampen zijn divers en de oplossingen die de werkgever en de verzekeraar aanbieden, zullen dat dus ook moeten zijn.” besluit Karel Coudré, Director Life & Health bij AXA Belgium.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    06 maart 2024

    Burn out en papegaaien ziekte zijn de hedendaagse versie van de pest uit de Middeleeuwen !