Philips sluit akkoord in VS over schadevergoeding voor apneutoestellen

Philips zegt een akkoord te hebben bereikt over schadevergoedingen voor klanten in de Verenigde Staten die apparaten tegen slaapapneu gebruikten die defect bleken te zijn. Er liepen tal van Amerikaanse rechtszaken vanwege een grote terugroepactie van slaapapneu-apparaten waarvan isolerend schuim kan afbrokkelen.

Patiënten met een defect apparaat kunnen een geldbedrag tegemoet zien, dat onder andere afhangt van het type apparaat. Het is nog onbekend hoeveel Philips in totaal kwijt zal zijn aan de schikking. Begin dit jaar zette Philips 575 miljoen euro apart voor de geschatte kosten van deze schikking.

Philips benadrukt dat de schikking niet betekent dat het bedrijf toegeeft ergens de fout in te zijn gegaan.

Het Nederlandse medisch-technologische bedrijf riep in 2021 miljoenen slaapapneu-apparaten terug vanwege het afbrokkelend schuim. Het akkoord dat Philips nu bekendmaakt, gaat puur over de financiële schade die klanten in de VS hebben geleden door die kwestie. Maar er zijn ook nog duizenden Amerikaanse rechtszaken, volgens persbureau Bloomberg ruim 50.000, van mensen die beweren dat de defecte apparaten hun gezondheid hebben geschaad. Daar maakt deze schikking geen einde aan.

Daarnaast onderhandelt Philips met het Amerikaanse ministerie van Justitie over een schikking. Volgens de Amerikaanse toezichthouder voor medische apparatuur, de Food and Drug Administration, had Philips al jaren voor de grote terugroepactie aanwijzingen dat er iets mis was met de slaapapneu-apparaten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.