Operatie bij beroerte tijdelijk terugbetaald door schaarste van medicatie

Door een dreigend tekort aan gepaste medicatie wordt een operatie bij een acute bloedklonter of een beroerte tijdelijk terugbetaald. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg  en het nieuws wordt bevestigd door het Riziv.

"Patiënten met trombose worden gewoonlijk behandeld met trombolytica. Deze middelen zijn echter de laatste maanden niet voorradig. Als alternatief kunnen we sommige patiënten helpen via een operatie", aldus het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv), dat een overeenkomst met zorginstellingen voorziet voor de financiering van de operatie.

De maatregel geldt sinds 15 juni en is - voorlopig - van kracht tot 14 augustus, afhankelijk van hoe de voorraad medicatie evolueert. Het zijn patiënten met arteriële trombose, diep-veneuze trombose of een longembolie die in aanmerking komen voor een terugbetaling van de operatie, net als hemodialysepatiënten met arterioveneuze fistels.

Normaal worden de patiënten behandeld met medicijnen als Actilyse en Metalyse, maar die zijn door capaciteitsproblemen schaarser dan voordien. Een taskforce van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) houdt de situatie nauwlettend in de gaten en legde artsen en apothekers al op om die geneesmiddelen alleen nog voor te schrijven als het echt noodzakelijk is. Door die ingreep kan het aantal operaties mogelijk nog beperkt blijven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.