Online platform Blinkers maakt rechtstreekse link tussen leerlingen, ouders en CLB

De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en de Vlaamse regering hebben de nieuwe digitale tool Blinkers gelanceerd. Via dit online platform hebben de Vlaamse leerlingen en hun ouders een rechtstreekse link met hun eigen CLB.

Sinds de coronacrisis staat mentaal welzijn volgens de CLB's hoog op de agenda en is de aandacht voor online hulpverlening groter geworden. Vlaanderen maakte middelen vrij om de ondersteuning voor kinderen en jongeren structureel te versterken en nog meer leerlingen en hun ouders te bereiken. Daarom hebben de CLB's netoverstijgend de handen in elkaar geslagen om het online aanbod verder uit te bouwen. 

Leerlingen en ouders werden nauw betrokken bij de uitbouw van dit nieuwe online platform, waarvan de eerste versie klaar is om uit te testen. CLB'ers gaan in deze pilootfase in gesprek met leerlingen en scholen om feedback te verzamelen.

Via het digitale platform Blinkers kunnen leerlingen en ouders informatie inwinnen over thema's zoals veerkracht, studiekeuze en gezondheid. "Ze vinden er betrouwbare informatie en gaan er aan de slag met tools van gespecialiseerde partners", legt Margaux De Bruyn, coördinator CLB Online, uit. "Zo worden onder andere de vragenlijsten van Onderwijskiezer geïntegreerd in het platform en kan de leerling de resultaten bewaren op Blinkers."

Hoewel het CLB met Blinkers verder inzet op "blended hulpverlening" via het geïntegreerde gebruik van online tools in begeleidingen, blijft het persoonlijke contact essentieel in leerlingenbegeleiding, benadrukt De Bruyn. "Het CLB is en blijft er voor iedere leerling. Ook voor jongeren die niet of minder digitaal actief zijn."

Alle leerlingen kunnen inloggen op hun Blinkers-profiel via LeerID. Het CLB wil leerlingen in deze eerste fase laten kennismaken met het platform en hen overtuigen van het nut ervan. Tegelijkertijd zetten de CLB's volop in op de verdere uitbreiding van Blinkers voor ouders. Volgend schooljaar krijgen ook zij een persoonlijk profiel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.