Onderzoekers vinden manier om ontsteking in verouderende hersenen te verminderen

Onderzoekers van VIB, KU Leuven, het Babraham Institute en i3S Porto hebben een manier gevonden om ontsteking in verouderende hersenen te verminderen. De onderzoekers toonden aan dat het toedienen van het eiwit interleukine-2 (IL2) hierbij kan helpen. Dat heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) woensdag bekendgemaakt in een persbericht.

Steeds meer bestaand onderzoek suggereert dat ontstekingen in de hersenen de cognitieve achteruitgang van hersenen, die optreedt naarmate mensen ouder worden, kan verergeren. Deze ontsteking wordt veroorzaakt doordat immuuncellen bij het ouder worden de hersenen binnenkomen. Dat kan de microglia, de residente immuuncellen in de hersenen, activeren en neuro-inflammatie veroorzaken, wat leidt tot cognitieve achteruitgang en dementie. 

Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om de ontsteking in de hersenen te verminderen. De onderzoeksgroep heeft nagegaan of het rechtstreeks toedienen van het eiwit interleukine-2 (IL2), dat normaal helpt bij het controleren van de immuunrespons, zorgt voor verminderde ontstekingen bij muizen. 

De onderzoekers ontdekten dat de breinfunctie van ouder wordende muizen verbeterde wanneer IL2 toegediend was. De behandelde oudere muizen konden bijna net zo goed nieuwe herinneringen vormen als jonge muizen. De muizen waren ook beter in het onthouden van visuele aanwijzingen dan de muizen die de IL2-behandeling niet kregen.

Het IL2-eiwit werd toegediend aan de hersenen met behulp van een gentherapie vector, wat een hulpmiddel is dat genetisch materiaal aan specifieke cellen levert. "Dit versterkt onze overtuiging dat genetische virale vector therapie de toekomst is om chronische neurodegeneratieve ziekten te bestrijden en cognitieve achteruitgang bij verouderende populaties te voorkomen", zeggen Matthew Holt en Lidia Yshii, senior auteurs van de studie.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Medicine.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.