Nu ook adviezen voor suïcidepreventie bij kinderen en jongeren

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) lanceert nieuwe adviezen voor zorg- en hulpverleners. Die moeten helpen om suïcidaliteit te detecteren, te bespreken en zorg op maat te bieden. Nieuw in het aanbod zijn onder meer richtlijnen voor zelfmoordpreventie bij kinderen en jongeren.

In 2017 ontwikkelde het VLESP een multidisciplinaire richtlijn voor detectie en behandeling van suïcidaal gedrag. Nu komt er een update, met ook een specifieke focus op kinderen en jongeren. "We weten dat zelfmoordgedachten al kunnen voorkomen op jonge leeftijd en dat deze toenemen tijdens de adolescentie", aldus directeur Gwendolyn Portzky. Ze benadrukt dat hulpverleners dan ook wetenschappelijk onderbouwde handvaten krijgen ter ondersteuning. 

Een andere nieuwigheid zijn adviezen voor de preventie van zelfdoding bij personen met autisme, omdat die doelgroep meer dan gemiddeld geconfronteerd wordt met suïcidegedachten. In de praktijk blijkt het echter een moeilijk te bespreken thema bij hen. Daarom wil het VLESP de hulpverlening meer autismevriendelijk maken. "In onze adviezen kunnen we heel duidelijk zijn: er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat vragen naar en bespreken van zelfmoordgedachten gedachten zou kunnen uitlokken. Ook niet bij personen met autisme. Het openlijk bevragen en bespreken van zelfmoordgedachten is daarentegen één van de belangrijkste adviezen die we kunnen geven in de preventie van zelfdoding, bij elke doelgroep", duidt Portzky. 

Alle adviezen, evenals praktijkgerichte e-learningmodules zijn gratis toegankelijk op het vernieuwde online leerplatform 'SP-reflex' (Suïcide-Preventie-reflex). Zelfdoding "is een bijzonder delicaat thema dat veel mensen treft en veel verdriet veroorzaakt", aldus Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). "We zien inderdaad een daling van de suïcidecijfers in Vlaanderen en de ontwikkeling van nieuwe adviezen door VLESP blijft nodig om dat preventief beleid te versterken in het belang van zoveel mensen."

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.