"Nood aan instituut Kom op tegen Misbruik"

Waarom beginnen we geen organisatie zoals Kom op tegen Kanker of Child Focus, die het opneemt voor de slachtoffers van seksueel misbruik en kennis bundelt over traumaverwerking en zorg. Dat zei een slachtoffer van seksueel misbruik maandag in de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Kerk in de Kamer. Ze riep de Kerk ook op om de slachtoffers van misbruik eindelijk centraal te stellen.

De nu 57-jarige vrouw werd tussen haar 11 en 14 jaar seksueel misbruikt door de priester van haar lokale parochie. De feiten waren zo ernstig dat de vrouw alles jarenlang verdrongen heeft, tot ze verschillende therapieën opstartte omdat ze het gevoel had dat er iets mis was en dat ze niet gelukkig was. Pas na haar 40 jaar besefte de vrouw wat er met haar was gebeurd. Het besef kwam met tal van fysieke en mentale problemen, waardoor de vrouw niet meer voltijds kan werken. 

"Het instituut katholieke Kerk blijft tot vandaag een criminele organisatie die weigert om de slachtoffers centraal te stellen", benadrukte de vrouw tijdens haar getuigenis. "Men zegt dat de kerk altijd te laat en te weinig doet voor de slachtoffers, maar het is niet te laat en te weinig als jullie het echt willen. Het is aan de Kerk om intern met haar trauma om te gaan, dat is mijn zaak niet. Maar het is wel mijn zaak hoe de Kerk met de slachtoffers omgaat. Ze moet eindelijk de slachtoffers centraal stellen."

Dat is volgens haar niet gebeurd na de vorige onderzoekscommissie over seksueel misbruik in de Kerk. "Er is toen een regeling uitgewerkt met categorieën om 'aalmoezen' toe te kennen. Men heeft nooit nagedacht over integrale schadevergoedingen. En het instituut heeft zich daarachter verschuild: we betalen en de kous is af, maar daar begint het pas. Want naast het commerciële  aspect is er ook de echte erkenning. Het gevoel dat ze het menen. Voor elk slachtoffer moet bekeken worden wat zij juist nodig hebben om zich erkend te voelen."

Verder denken dan de nomenclatuur

Daarnaast pleit ze, op maatschappelijk vlak, voor een zorgbudget voor alle slachtoffers, gebaseerd op hun persoonlijke noden. "We moeten verder denken dan de nomenclatuur, laat de slachtoffers samen met hun artsen en therapeuten bepalen wat het beste is voor hen", aldus de vrouw. 

Ze lanceert ook het idee van de oprichting van "een organisatie of instelling zoals Kom op tegen Kanker en Child Focus die het opneemt voor de slachtoffers", bijvoorbeeld door een leidende rol te spelen bij de toekenning van zorgbudgetten en kennis te bundelen over welke therapieën de beste zijn voor de slachtoffers. "We weten nog niet veel over het herstel na seksueel misbruik, terwijl we op een berg gegevens zitten van mensen die we kennen. Dat kan het beginpunt zijn voor meer fundamenteel onderzoek", aldus de vrouw nog, die benadrukt dat iedereen welkom moet zijn.

"De geneeskunde is heel bekwaam, maar er zijn ook bekwame juristen, mensen op alle niveaus die de kennis die overal bestaat in één instituut kunnen steken, een 'Kom op tegen Misb ruik'."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 januari 2024

    Ook ne 70 jarigen “ patiënt “ gehad die indertijd “ mis”bruikbaar geweest is door een priester leraar en daarvoor van de Waarheidscommissie 7.500 € “ getrokken “ heeft !
    En nu het eind van het verhaal van de patiënt :
    “ en weet je wat het ergste is dokteur : ik heb een goede vrouw en ik ben zo lang getrouwd en ik heb NOOIT kunnen genieten van sex ! “
    Tot zover deze lezing uit het Evangelie van dit slachtoffer !