Nieuwe sensibiliseringscampagne focust op mentaal welzijn van ondernemers

De helft van alle ondernemers (49,9 procent) heeft regelmatig tot zo goed als altijd stress, meer dan de helft (51,2 procent) kampt met vermoeidheid en bijna een derde (32,6 procent) lijdt aan slapeloosheid, zo blijkt uit een recente bevraging van hr-dienstverlener Liantis. Een nieuwe sensibiliseringscampagne moet ondernemers bewust maken van het feit dat het ook anders kan.

De campagne is een initiatief van Liantis, Unizo, Integraal en Dyzo en kwam er met de steun van Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Ze moet ondernemers aanzetten om aan hun eigen mentaal welzijn te denken, en zo nodig externe hulp in te schakelen.

Tegelijk moet er ook meer aandacht gaan naar het aanpakken van de bron van stress bij ondernemers, met als belangrijkste oorzaken financiële kopzorgen en een hoge werkdruk, klinkt het. Zo wil Unizo onder andere de administratieve rompslomp meetbaar terugdringen, want dat zou de werkdruk automatisch verlichten, waardoor er voor ondernemers meer ruimte vrij komt voor hun gezin en vrije tijd.

Daarnaast vraagt de ondernemersorganisatie dat er via de sociale zekerheid een gezondheidsbudget wordt voorzien voor zelfstandigen, bijvoorbeeld onder de vorm van een startbudget van 1.000 euro, dat in de loop van de carrière kan aangevuld worden. Bedoeling is dat zelfstandigen het geld gebruiken om er tijdens hun loopbaan investeringen mee te doen in preventie en welzijn. Een dergelijk gezondheidsbudget zal zich "terugverdienen in meer gezonde zelfstandigen en minder uitgaven inzake arbeidsongeschiktheid", maakt Unizo-topman Danny Van Assche zich sterk.

De campagne gaat onder andere gepaard met een website, waar ondernemers terechtkunnen voor concrete tips én de nodige hulplijnen waar ze een beroep op kunnen doen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.