Nieuwe microscoop helpt onderzoek naar ziekte van Alzheimer

Een nieuw type microscoop helpt het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersen- en Ziekteonderzoek om de ziekte van Alzheimer beter te bestuderen. Het onderzoek met de nieuwe technologie wordt voor 300.000 euro gesteund, meldt de Stichting Alzheimer Onderzoek.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Naar schatting zal één op vijf Belgen de ziekte ooit ontwikkelen. Onderzoekers weten al enige tijd dat de eiwitten die samenklonteren in de hersenen van Alzheimerpatiënten verschillende 'stammen' kunnen vormen. Deze stammen bepalen wanneer de ziekte begint, hoe snel ze zich ontwikkelt en hoe ernstig de symptomen zijn. 

Tot hiertoe moeten de eiwitten, amyloïde aggregaten genaamd, echter uit de weefsels worden weggehaald, om onder een bepaalde elektronenmicroscoop te kunnen worden bestudeerd. Dit maakt het moeilijk om na te gaan hoe de eiwitten interageren met de rest van de cel en hoe de verschillende stammen precies ontstaan. 

De nieuwe microscoop verhelpt dat probleem. "De microscoop is gekoppeld aan infraroodspectroscopie en een fluorescentiemicroscoop, die ons toelaat de evolutie van neuronale degeneratie te volgen", zegt professor Frederic Rousseau van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersen- en Ziekteonderzoek. "Dankzij deze nieuwe technologie, speciaal ontworpen voor ons laboratorium, zullen we de nanoschaalstructuur van stammen kunnen bestuderen zonder de amyloïde aggregaten uit het omringende weefsel te verwijderen. Zo kunnen we hersenen bestuderen die vanaf zeer jonge leeftijd symptomen ontwikkelen die lijken op de ziekte van Alzheimer om te volgen hoe verschillende stammen ontstaan."

In totaal heeft de Stichting Alzheimer Onderzoek ruim 4 miljoen euro financiële steun gegeven aan studies over de ziekte.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.