Nieuwe jaarcampagne van Te Gek!? zet deuren geestelijke gezondheidszorg open

In het weekend van 7 en 8 oktober zet de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen en Brussel voor iedereen de deuren wijd open tijdens de eerste Open Geestdagen. Dankzij vele boeiende activiteiten, opgezet door de deelnemende zorgorganisaties, kunnen mensen ontdekken wat er binnen de geestelijke gezondheidszorg gebeurt, van zorg in de directe omgeving tot voorzieningen waar mensen langdurig verblijven.

Ambassadeurs van de Open Geestdagen zijn:
• Dirk De Wachter - Psychiater
• Mathias Vergels - Acteur, zanger
• Guy Swinnen - Zanger, muzikant, peter Te Gek!?
• Selah Sue – Zangeres, meter Te Gek!?

De Open Geestdagen zijn de jaarcampagne van Te Gek!? voor 2023. Zorgnet-Icuro zet mee de schouders onder deze campagne.

Tijdens de eerste Open Geestdagen wil Te Gek!? het brede publiek laten kennismaken met en informeren over de verschillende zorgvormen in de geestelijke gezondheidszorg. Met deze campagne streeft Te Gek!? naar een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg, een juiste beeldvorming en het bespreekbaar maken van geestelijke gezondheid.

Divers aanbod zorgorganisaties & initiatieven
Op ruim honderd locaties in Vlaanderen en Brussel kan je op 7 en/of 8 oktober een hele waaier aan activiteiten meemaken: workshops, therapiesessies, rondleidingen, wandelingen, lezingen, theatervoorstellingen, infosessies, muziekoptredens, tentoonstellingen, gesprekken ...

Deelnemende organisaties zijn o.a. psychiatrische ziekenhuizen, centra geestelijke gezondheidszorg, initiatieven beschut wonen, psychosociale revalidatiecentra, psychiatrische verzorgingstehuizen, forensische psychiatrische centra, psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen, therapeutische centra, online en telefonische hulplijnen, patiënten- en familieorganisaties, HerstelAcademies, Kwartiermaken, Buddywerking, TEJO, OverKop, zorgboerderijen, Vlaams apothekersnetwerk, Pleegzorg Vlaanderen, Netwerken Geestelijke Gezondheid, Eerstelijnspsychologen.

Welke organisaties deelnemen en welke activiteiten er plaatsvinden vind je op opengeestdagen.be. Op die site krijg je ook een overzicht van de verschillende soorten hulp die beschikbaar zijn.

Radio Open Geest
Op 7 en 8 oktober kan je via opengeestdagen.be luisteren naar Radio Open Geest, een live radiostream tijdens de Open Geestdagen. Van 10 tot 17 uur hoor je boeiende gesprekken en reportages met mensen die werken in de geestelijke gezondheidszorg, maar ook met cliënten, ervaringsdeskundigen en naasten. Tussen de gesprekken door kan je luisteren naar muziek die een link heeft met geestelijke gezondheid.

Open de deur naar je hoofd
Bij de lancering van de Open Geestdagen-campagne op 1 juni 2023 zette iedere zorgorganisatie een deur recht als symbolische actie. Op dat moment waren de meeste deuren nog blanco, maar tijdens het weekend van 7 en 8 oktober zullen heel wat zorgorganisaties hun conceptueel versierde deur tentoonstellen.

De Open Geestdagen hebben als doel om de geesten van de mensen te openen. Het is dan ook niet voor niets dat er Open Geest-sleutelhangers werden ontworpen met daarop een ondersteunende boodschap van een van de vier Open Geest-ambassadeurs en de blanco sleutelhanger. Die zijn te koop via de deelnemende organisaties of via de webshop van Te Gek!?

Open Geest-muziektheatertournee
Bij deze eerste Open Geestdagen hoort de Open Geest-muziektheatertournee ‘Het komt voor in de beste families' met Mathias Vergels (bekend als Lowieke uit ‘Thuis') & Manu Huylebroeck. Deze taboedoorbrekende tournee over samenleven met een naaste met psychische problemen, i.s.m. Similes en Maandacht, loopt van 14 september tot 16 november, langs meer dan 30 culturele en psychiatrische centra. Voor info en tickets: https://www.tegek.be/agenda/het-komt-voor-in-de-beste-families

De Open Geestdagen vinden plaats tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid – Samen Veerkrachtig, waarbij tal van organisaties het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker zetten. Beide campagnes versterken elkaar.

https://www.opengeestdagen.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.