Neuronen geïdentificeerd die lopen na verlamming herstellen

Onderzoekers hebben specifieke neuronen geïdentificeerd die opnieuw geactiveerd kunnen worden, waardoor patiënten met een verlamming mogelijk opnieuw kunnen lopen. Dat meldt het medische technologiebedrijf Onward. "Deze ontdekking bij negen deelnemers betekent een fundamentele, wetenschappelijke doorbraak", klinkt het in de studie, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Nature'.

In een meerjarig onderzoeksprogramma kregen deelnemers met een verlamming aan de benen gerichte elektrische stimulatie van het deel van het ruggenmerg dat de beenbewegingen regelt. Opmerkelijk is dat alle deelnemers hun motorische functie en het vermogen om te lopen herwonnen. Een aantal onder hen werd behandeld met een nieuwe methode die zich specifiek richt op de gebieden van het ruggenmerg die de beweging van het been en de onderrug mogelijk maken. 

"Als gevolg van deze studie en de bijhorende wetenschappelijke doorbraak, hebben Onward en zijn onderzoekspartners precies geleerd waar de epidurale lead moet worden geplaatst en hoe de stimulatie moet worden geprogrammeerd om het lopen te vergemakkelijken", onderstreept Onward-CEO Dave Marver. "Dit belangrijke werk stelt ons in staat een therapie te ontwikkelen voor mensen met een dwarslaesie die nauwkeurig, herhaalbaar en schaalbaar is."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.