Neuromonitoring tijdens operaties voortaan terugbetaald

Neuromonitoring, een techniek die het risico op neurologische schade tijdens operaties beperkt, wordt voortaan terugbetaald bij neurochirurgische ingrepen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maandag. De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen maakt er 1,22 miljoen euro voor vrij.

Bij gezwellen, cystes of abcessen in de hersenen is operatieve verwijdering vaak de meest efficiënte behandeling. Alleen is zo'n ingreep ter hoogte van het centraal zenuwstelsel niet zonder risico, en kan er neurologische schade zoals verlamming optreden. Neuromonitoring beperkt het risico daarop. Concreet wordt de reactie van de zenuwen, het ruggenmerg en delen van de hersenen bij die techniek constant gemeten, om eventuele complicaties tijdens de operatie vroeg te detecteren.

Neurologen werden daar tot nog toe echter niet voor vergoed. Dat verandert nu, meldt Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke. De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen creëerde een nomenclatuur en maakt 1,22 miljoen euro vrij. De neuroloog krijgt een honorarium van ongeveer 830 euro en de neuromonitoring wordt volledig terugbetaald voor de patiënt. 

Vandenbroucke gaat uit van ongeveer 1.370 ingrepen per jaar waarbij neuromonitoring kan worden toegepast. Het koninklijk besluit dat de terugbetaling regelt gaat normaal gezien in op 1 augustus.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.