Na 22 jaar krijgt Slaaplab Imeldaziekenhuis volledig nieuw gebouw

Het Imeldaziekenhuis Bonheiden opende zopas een volledig nieuw slaaplab midden in het groen. Zeven maanden geleden werd gestart met een nieuwbouw aansluitend aan het ziekenhuis. Zopas ging het nieuwe slaaplab open en de eerste patiënten brachten er de nacht door. Veel licht, mooie ruimte en het uitzicht op het groen maken het slaaplab tot een rustgevende plek. Zowel medewerkers als patiënten zijn bijzonder enthousiast over het nieuwe verblijf. 

“Vroeger bestond ons slaaplab uit vijf kamers met enkel een gemeenschappelijk sanitair. We hebben vooral gekeken naar het (slaap)comfort van de patiënt. Nu heeft elke kamer een eigen douche én verduisteringsgordijnen, wat niet overbodig is als je een slaaponderzoek ondergaat.” vertelt dr. Annelies Van den Bergh, longarts en medisch verantwoordelijke voor het slaaplabo van het Imeldaziekenhuis. 

In het nieuwe gebouw kan het Imeldaziekenhuis 24 patiënten per week onderzoeken op het Slaaplab. “We merken dat er steeds meer patiënten in aanmerking komen voor een slaaponderzoek. Vaak gaat het om snurkende patiënten, patiënten met slaapapneu of slaapproblemen. We hebben het slaaplabo dan ook uitgebreid naar zes kamers. Eentje is zelfs specifiek ontworpen voor mensen met een beperking.” vult dr. Van den Bergh nog aan. 

“Ons slaaplab berust op een multidisciplinaire samenwerking. Dat wil zeggen dat er zowel neurologen, longartsen, neus-keel-oorartsen, psychiaters en mond-kaak-aangezichtschirurgen aan meewerken. Daarnaast werken wij nauw samen met diëtisten, verpleegkundigen en technici. We zijn met acht verpleegkundigen die speciaal opgeleid zijn om patiënten tijdens hun slaaponderzoek te begeleiden.” vertelt Wendy De Boeck, hoofdverpleegkundige Slaaplabo. 

De nieuwbouw had een totaal kostenplaatje van ongeveer 750.000 euro (all-in). Een investering in de toekomst volgens dr. Patrick Vermylen, neuroloog. “Meer en meer, zien wij patiënten op de raadpleging met slaapproblemen of –stoornissen. En dit beïnvloedt niet alleen hun leven maar ook dat van hun partner en gezin. Daarom is het van het grootste belang dat hier aandacht aan besteed wordt. Eén op de vijf Belgen neemt slaapmedicatie en meer dan een kwart snurkt fors. Ongeveer 150.000 personen worden behandeld omwille van slaapapneu-syndroom. Hoe meer slaaponderzoek wij kunnen doen, hoe sneller en efficiënter wij patiënten kunnen helpen.” 

Ook patiënten zijn enthousiast over het nieuwe slaaplab. Jorg Lambrechts, 39 jaar en slaapapneu-patiënt, testte het nieuwe slaaplab reeds uit. “In juli dit jaar moest ik voor de eerste keer komen overnachten in het toen nog ‘oude’ slaaplabo. Nu mocht ik voor een tweede keer terugkomen in het nieuwe gebouw. En wat was dat een verschil! Door de lichte kleuren en de afwerking met hout krijg je meteen een rustige indruk. Ook het feit dat er veel licht is maakt de ruimte aangenamer. Ik had een instant hotel-gevoel. Doordat je in een apart gebouw ligt, is het hier ook veel rustiger én je hebt uitzicht op het groen van Imelda. Gelukkig hebben ze de vriendelijke verpleging wel meegenomen van de oude naar de nieuwe werkplek,” lacht Jorg. 

In 2022 kwamen er 956 patiënten overnachten in het slaaplab van het Imeldaziekenhuis. Dankzij de vernieuwing kunnen vanaf nu nog meer patiënten een slaaponderzoek laten doen én dit in een ideale rustgevende omgeving. Voor meer info kan je contact opnemen met: 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.