Mobiel psychiatrisch team ondersteunt jongeren in Antwerpen

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) zet een mobiel psychiatrisch team in dat zich richt op jongeren tussen de 15 en 24 jaar: het kantelmoment tussen jeugd en volwassenheid. "Een primeur in Vlaanderen", klinkt het bij ZNA.

De doelgroep - 15 tot 24 jaar - is niet toevallig gekozen. "Het is een leeftijd waarop de psychiatrische problematiek vaak zichtbaar wordt", aldus psychiater Kirsten Catthoor. De psychische ontwikkeling bij jongeren is vóór hun vierentwintigste nog volop aan de gang. "Een op de vier minderjarigen in zorg heeft later nood aan volwassenenpsychiatrie", aldus nog Catthoor. "Bij slechts een op de twintig onder hen verloopt deze zorgtransfer goed."

Het mobiele team wil vooral op tijd kunnen ingrijpen en een vlottere overgang voorzien tussen de kinderpsychiatrie en de psychiatrie voor volwassenen: de zogenaamde transitiepsychiatrie. Daarnaast wil het mobiele team vooral de toegankelijkheid naar psychologische zorg vergroten. Sommige jongeren hebben zo'n grote angst dat ze niet uit huis durven. Anderzijds zijn er jongeren die niet naar het ziekenhuis durven gaan. 

"Dit is pionierswerk", meldt ZNA nog. "Het is het eerste mobiele team in Vlaanderen dat zich specifiek richt op een doelgroep die door de kloof tussen kinder/jeugd- en volwassenenpsychiatrie uit de zorg dreigt te verdwijnen, ondanks hun kwetsbaarheid." Het mobiele team is al eventjes aan de slag en deed reeds vierhonderd bezoeken. Het team mikt in totaal op vijfduizend huisbezoeken per jaar en wil een inspiratie zijn voor andere steden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.