Ministers Somers en Crevits onderstrepen belang van mentaal welzijn jongeren

Het Gentse OverKophuis kreeg het bezoek van de Vlaamse ministers Bart Somers (Open VLD) en Hilde Crevits (CD&V). Ze onderstreepten het belang van deze huizen voor het mentaal welzijn voor jongeren. "De laagdrempeligheid van deze huizen zorgen dat het voor jongeren gemakkelijk is om de stap te zetten en hun verhaal hier te doen", aldus minister Crevits.

OverKophuizen zijn ontmoetingsplekken waar jongeren tussen de 12 en 25 jaar een luisterend oor kunnen vinden en beroep kunnen doen op professionele hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Intussen zijn er al dertig huizen in Vlaanderen. 

"Een op 3 jongeren zit niet goed in zijn vel", aldus minister van Welzijn Hilde Crevits. "De OverKophuizen zijn een schitterend initiatief om het mentaal welzijn meer bespreekbaar te maken. Exact 6 jaar geleden waren er nog vijf huizen in Vlaanderen, vandaag al meer dan dertig en deze regering heeft de ambitie om hun werking nog verder te versterken. Zo is er nog een belangrijke rol weggelegd voor de OverKophuizen als lokale draaischijf in de samenwerking tussen jeugdwerkorganisaties, welzijns- en geestelijke gezondheidspartners. Veel jongeren worden nog te veel doorverwezen. Belangrijk is dat we geïntegreerd samenwerken, zo kunnen we echte bakens verzetten voor onze jongeren. Voor het opnemen van deze bijkomende functie zal ik binnenkort aan de Vlaamse regering een investering van 1,68 miljoen euro voorleggen." 

Eerder kregen de vijf pioniershuizen (Gent, Genk, Mechelen, Oostende en Tienen) samen 249.900 euro financiering van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers voor het project Overkop: divers, sensitief & inclusief. "Het is belangrijk dat álle jongeren hun weg kunnen vinden naar de OverKophuizen", vindt minister Bart Somers: "Om dat te bereiken financierden we een project dat drempelverlagend werkt, jongeren met diverse achtergronden kan bereiken en rekening houdt met de verschillende noden van jongeren. Een concreet voorbeeld daarvan is de werking met jongerenambassadeurs met diverse profielen, zoals hier in Gent, die zo de brede bevolking vertegenwoordigen."

Niet toevallig kwamen de ministers in Gent op bezoek. Het is één van de pioniershuizen met een constructieve werking. Beide bewindvoerders spraken uitgebreid met enkele ambassadeurs van OverKop, onderkenden het belang van de laagdrempeligheid van de huizen en speelden ook een potje tafelvoetbal met enkele jongeren. "Je kan hier eenvoudig binnenstappen en je verhaal doen", aldus minister Crevits. "Dat is voor veel jongeren belangrijk, dat het gemakkelijk is om gewoon ergens binnen te stappen, in een warme omgeving en hun zeg te kunnen doen."

Het Gentse OverKop-huis werkt samen met medewerkers van het JAC, het CGG, JES vzw en UZ Kinder- en jeugdpsychiatrie die dagelijks aanwezig zijn om met de jongeren die dat wensen in gesprek te gaan. Belangrijk is dat het de jongeren zelf zijn die kunnen aangeven waar ze mee zitten en hoe ze dit kunnen aanpakken eerder dan de aanwezige therapeuten. In Gent bereiken ze dagelijks 30 tot 40 jongeren en meer dan 1.700 bezoekers op jaarbasis. 

OverKop werkt ook met eigen jonge ambassadeurs. "Onze ambassadeurs zijn van onschatbare waarde om deze doelgroepen, met ondersteuning van de Overkop-medewerkers, te bereiken", stelt Jannes Vanmelle, algemeen coördinator OverKop Gent. "We vinden deze ervaringen ook zeer inspirerend om te delen met de 25 andere OverKop-huizen en het werkveld. Vandaag kregen we de ministers op bezoek en zien ze in realiteit wat de huizen precies betekenen voor deze jongeren. Dat is een goede zaak, want er zijn zeker nog werkpunten. Zo zouden we bijvoorbeeld de openingsuren willen uitbreiden. Dat zou onze werking ten goede komen, maar daartoe zijn meer middelen nodig."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    01 december 2022

    Schitterend hoe ze gepamperd worden !
    En het loont :
    na Sanda Dia hebben ze hun lesje geleerd en is het gedaan met hun medestudenten te vernederen en vol te gieten met alcohol en smeerlapperij tot coma en de dood volgt !