Minister-president Jambon zet Peloton Parkinson op de juiste weg

Het Peloton Parkinson van de organisatie Stop Parkinson doorkruist van 9 tot 18 september het land om geld in te zamelen in de strijd voor een genezing van de ziekte. Het vertrek van de fietsers vond plaats op het Martelarenplein in Brussel waar Vlaams minister-president Jan Jambon hen een hart onder de riem stak.

In 2020 wandelde Ivo de Bisschop, voorzitter van Stop Parkinson, België helemaal rond en om zo 1 miljoen euro in te zamelen voor het onderzoek naar Parkinson. Ditmaal doet hij dat avontuur over, maar wel op de fiets. Voor de genezing van Parkinson is er momenteel nog geen grote wetenschappelijke doorbraak in zicht. Daarom blijft investeren in onderzoek noodzakelijk. 

Binnen het onderzoek naar een genezing of afremming van Parkinson wordt momenteel gekeken naar genetica en stamcelonderzoek. De wetenschap staat dus niet stil, maar intussen is het belang van niet-medicamenteuze therapieën duidelijker geworden. Bewegen en sporten hebben een gunstig effect op het verloop van de ziekte. 

"Er verschenen recent veel hoopgevende studies, maar de grote doorbraak is er voorlopig niet. Ik wil het taboe blijven doorbreken en me blijven inzetten om onderzoek te financieren. Dat heb ik beloofd aan mijn kleinkinderen, want 'Opi' geeft niet op", vertelt de Bisschop.

Zijn fietstocht brengt hem langs Antwerpen, Brugge, Gent, Bergen, Namen, Luik, Hasselt, Leuven, Waver en uiteindelijk komt hij op autoloze zondag op 18 september opnieuw aan in Brussel. Via de website van Stop Parkinson kan zijn fietstocht gesteund worden.

AZ Jan Palfijn Gent laat alvast weten dat het peloton op zondag 11 september rond 16 uur Gent aandoet, meer bepaald het terrein van het AZ Jan Palfijn Gent. "We zijn verheugd Peloton Parkinson te mogen ontvangen en onze schouders zo onder het initiatief te steken."

"Ook Martin Heylen steunt Peloton Parkinson en zal zondag 11 september om 16 uur aanwezig zijn in AZ Jan Palfijn Gent. Hij heeft tijdens verschillende reportages al meerdere patiënten ontmoet en was hierdoor erg aangegrepen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.