Meer korte consulten na corona

Onderzoek van Nivel wijst uit dat in Nederland na de coronapandemie huisbezoeken en consulten veranderden in aantal, in duur en in vorm. Zo waren er in de tweede helft van 2022 -toen alle coronamaatregelen waren opgeheven- meer (korte) huisartsconsulten en meer contacten met de praktijkondersteuner GGZ dan voor de coronapandemie. Ook legden huisartsen minder visites af dan vóór de coronapandemie. België kent een gelijkaardige ontwikkeling.

De onderzoekers zetten de cijfers van consulten in de huisartsenzorg over de tweede helft van 2022 af tegen die van de tweede helft van 2019 (voor de coronapandemie).

Consultaties

In het oog sprong dat na corona per week gemiddeld zo’n 10 huisartsenconsulten meer per voltijds werkende huisarts plaatsvonden dan voor corona (stijging met 5%).

Sinds de coronapandemie (2020) noteert men ook meer korte consulten (van minder dan 5 minuten, een trend die zich doorzette in 2022. Daarbovenop namen in de tweede helft van 2022 consultaties toe van 5 tot 20 minuten, vergeleken met de tweede helft van 2019.

Huisbezoeken
Het aantal huisbezoeken van huisartsen bij patiënten zakte in de tweede helft van 2022 18% tot 19%, vergeleken met 2019. Voor een fulltime werkende huisarts betekent dat 1 visite minder per week. Het Nivel vermoedt hier ook een relatie met de hoge werkdruk voor huisartsen.

GGZ

Net zoals bij ons staken meer psychische problemen de kop op tijdens corona, wat zich ook boven de Moerdijk vertaalt in langere wachtlijsten voor de GGZ. Dat soort consulten lag in de tweede helft van 2022 11% tot 12% boven het niveau van 2019. Voor een Nederlandse standaard voltijdse praktijk met 2095 patiënten betekent dat bijna 1 consult extra per week.

Er zijn zeker heel wat parallellen te trekken met ons land. Recente gegevens van de IMA-atlas (Intermutualistisch Agentschap) wijzen op het groeiende aantal consultaties bij huisartsen.

> Aantal consultaties bij huisartsen in België groeit

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.