Crustatieve zorg: een palliatief zorgmodel voor patiënten met een ernstige en persisterende psychiatrische aandoening

Crustatieve zorg of schelpzorg is een innovatief zorgmodel dat in Vlaanderen ontwikkeld wordt om kwaliteitsvolle zorg te bieden aan patiënten met een ernstige en persisterende psychiatrische aandoening (EPPA). Deze patiënten dreigen immers in de huidige zorgcontext onder- of overbehandeld te worden. Daarom hertaalt crustatieve zorg de palliatieve filosofie naar de psychiatrie en voegt palliatieve elementen toe aan het herstel. De zorgverleners creëren een ‘exoskelet’, een ‘schelp’ of ‘externe structuur’ omdat de patiënten een te zwakke ‘interne structuur’ hebben om te kunnen functioneren.

Schelpzorg is een holistische benadering met 4 pijlers: de fysieke zorg gaat in op de somatische beperkingen, de psychologische zorg focust op comfort en welzijn, de sociale zorg biedt een structuur van activiteiten en contacten, en de existentiële zorg bevordert de ervaring van een zinvol leven. Belangrijk is een persoonlijke aanpak, een flexibel omgaan met regels, een grote dosis creativiteit, en een bijzondere expertise in de somatische en de existentiële zorg. De eerste ervaringen wijzen op een verhoging van het welzijn van patiënten en een positieve dynamiek bij zorgverleners. Daarom is een verdere ontwikkeling van crustatieve zorgeenheden, te vergelijken met palliatieve diensten, noodzakelijk. Ten slotte is er nood aan meer onderzoek, betere detectie van de zorgnoden, kwaliteitsindicatoren en vorming.

> Wenst u hierover meer te lezen, dan verwijzen wij u graag naar de integrale tekst.

  • 1. Huisarts en palliatief arts, OPZ, Geel
    2. Psychiater en bestuurder, VZW Bermhertigheid Jesu, Brugge
    3. Ethicus, VZW Bermhertigheid Jesu, Brugge & onderzoeker KULeuven
    4. Psychiater, OPZ, Geel
    5. Psycholoog, PZ Onzelievevrouw, Brugge
    6. Ethicus, Organisatie Broeders van Liefde, Gent, & hoogleraar KULeuven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.