Corona: nog langer dan we denken

Volgens een nieuwe studie kunnen mensen die langdurig met corona zijn besmet dezelfde aanhoudende negatieve gevolgen voor hun lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn ondervinden als mensen met andere, niet met corona verband houdende ziekten.

Aan het onderzoek namen 1.000 mensen deel, waarvan er 722 positief waren voor corona en 228 negatief. Het werd uitgevoerd tussen 2020 en 2021, wat een bias kan inhouden. Niettemin stelden de onderzoekers vast dat 40% van de voor corona positieve groep en 54% van de voor corona negatieve groep drie maanden na opname in de studie matige tot ernstige restverschijnselen rapporteerde. 

In het algemeen hadden mensen die positief testten op covid-19 drie maanden na de besmetting vergelijkbare lichamelijke en geestelijke gezondheidssymptomen als degenen die tijdens de pandemie andere, niet-corona-gerelateerde ziekten opliepen. De voor corona positieve groep ervaarde echter een grotere verbetering van het maatschappelijk welzijn dan de voor corona negatieve groep. Niettemin zijn de negatieve gevolgen voor deze twee groepen groter dan voor de algemene bevolking.

De resultaten onderstrepen daarom het belang van het vergelijken van voor corona positieve en voor corona negatieve personen om de gevolgen van SARS-CoV-2 voor de gezondheid in het algemeen te beoordelen, met inbegrip van de minder gecontroleerde emotionele, sociale en mentale aspecten, naast de bekende fysieke gevolgen.

  • Wisk LE, Gottlieb MA, Spatz ES, Yu H, Wang RC, Slovis BH, Saydah S, Plumb ID, O'Laughlin KN, Montoy JCC, McDonald SA, Lin Z, Lin JS, Koo K, Idris AH, Huebinger RM, Hill MJ, Gentile NL, Chang AM, Anderson J, Hota B, Venkatesh AK, Weinstein RA, Elmore JG, Nichol G; INSPIRE Group. Association of Initial SARS-CoV-2 Test Positivity With Patient-Reported Well-being 3 Months After a Symptomatic Illness. JAMA Netw Open. 2022 Dec 1;5(12):e2244486. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.44486. PMID: 36454572.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.