Laserbehandeling vermindert zenuwpijnen door chemo (studie)

Kankerpatiënten die tijdens een chemotherapie last krijgen van zenuwpijnen in handen en voeten, kunnen geholpen worden door een tweewekelijkse laserbehandeling. Dat blijkt uit de NEUROLASER-studie van doctoraatsstudent Joy Lodewijckx (UHasselt/Jessa) binnen het Limburg Clinical Research Center. Door de dosis van de lasertherapie te optimaliseren, hoopt het onderzoeksteam de zenuwpijnen helemaal te kunnen wegnemen.

Neuropathie in handen en voeten komt voor bij 68 procent van de patiënten die een neurotoxische chemotherapie behandeling ondergaan. 

In de periode tussen december 2017 en juni 2021 namen 53 patiënten van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt deel aan de NEUROLASER-studie van het Limburg Clinical Research Center. De deelnemende patiënten kregen tweewekelijks, tijdens hun chemotherapie, een laser- of een placebobehandeling.

Uit de vergelijking van beide groepen blijkt dat patiënten die een laserbehandeling kregen, minder ernstige vormen van neuropathie ontwikkelden ten opzichte van de patiënten die een placebobehandeling kregen.

"Het ontstaan van zenuwpijnen door chemotherapie kon niet volledig voorkomen worden met behulp van lasertherapie, maar de pijn kon wel worden verminderd", zegt onderzoekster Joy Lodewijckx. "Waar we vooral blij mee zijn, is dat de levenskwaliteit bij deze patiënten verbeterde, iets wat we niet konden vaststellen bij de personen in de controlegroep."

Het onderzoeksteam, onder leiding van prof. dr. Jeroen Mebis, startte recent een vervolgstudie op binnen het Jessa Ziekenhuis. "In deze nieuwe studie gaan we de dosis van de lasertherapie voort optimaliseren en focussen we op patiënten die al langer - maanden tot jaren na het beëindigen van de chemotherapie - last hebben van deze zenuwpijnen. Ook hier zijn de eerste resultaten al veelbelovend", vertelt Lodewijckx.

De studie werd gefinancierd door Kom op Tegen Kanker, het Limburgs Kankerfonds en het Limburg Clinical Research Center. De resultaten zijn zopas gepubliceerd in het  wetenschappelijk tijdschrift Supportive Care in Cancer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.