Knoop in zakdoek om dementie niet te vergeten

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is dat zelfs een op de drie. Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september, vraagt Alzheimer Liga Vlaanderen, samen met ambassadeur Dieter Coppens, om een knoop te leggen in je zakdoek. Zo worden de 200.000 dementiepatiënten in ons land niet vergeten.

Vanwege het taboe dat op dementie berust, voelt het merendeel van de patiënten zich eenzaam of niet begrepen. Ze krijgen meelijwekkende blikken, worden kinderlijk aangesproken of zelfs genegeerd, aldus Alzheimer Liga Vlaanderen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat sociaal contact de ongeneeslijke ziekte van Alzheimer kan afremmen. 

"In deze razendsnelle maatschappij moeten we er ons bewust van worden dat we milder moeten zijn voor elkaar, dat we er moeten zijn voor elkaar en dat we hierbij niemand mogen vergeten", aldus tv-maker Dieter Coppens, wiens grootmoeder ook geraakt werd door deze ziekte.

De komende drie jaar hoopt voorzitter Jef Pelgrims telkens op 21 september overal knopen te zien. "Onze droom is dat heel Vlaanderen op 21 september 2025 met een knoop in de zakdoek, sjaal, veter, etc. rondloopt en dat de knoop tegen dan net zo ingeburgerd is als de lintjes van Pink Ribbon."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    15 september 2023

    Dit is 1 oude remedie :
    Vroeger droegen de arbeiders op de akkers een zakdoek met 4 knopen ter hoogte van elke hoek op hun hoofd ter bescherming tegen de zon zodat hun gemoed niet zou verhitten !