Jongeren minder vaak naar huisarts bij mentale klachten (Nivel)

Het aandeel jongeren dat aangeeft mentale klachten te hebben daalt in Nederland nauwelijks sinds de laatste lockdown in begin 2022. Ze gaan hiervoor echter minder vaak naar de huisarts dan tijdens de coronacrisis. Het percentage huisartsbezoeken voor mentale klachten, bijvoorbeeld een depressie, is terug op het niveau van 2019.

Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek (december 2022) van het Netwerk GOR (Gezondheidsonderzoek bij Rampen). Huisartsgegevens laten zien dat het percentage mensen met suïcidegedachten en -pogingen nog wel hoger ligt dan voor corona, in 2019, maar wel is gedaald sinds de laatste lockdownperiode; het verschil met 2019 is dus kleiner geworden. 

Herstel mentale gezondheid jongeren stagneert
Verder herstel van het welbevinden van jongeren zet sinds de laatste lockdown in begin 2022 niet door in Nederland. Waar het percentage jongeren met mentale klachten in september 2021 nog op 25% lag, was dat in maart 2022 – na de laatste lockdown – gestegen naar 39%. Vervolgens leek het mentaal welbevinden van jongeren zich in de zomer van 2022 licht te herstellen, wat zich uitte in minder mentale klachten en suïcidale gedachten. Toch liep het percentage jongeren met dit soort klachten daarna weer op; van 32% in september naar 34% in december 2022.

De cijfers over zelfdodingsgedachten, die slaan op deelnemers die telkens terugblikken tot drie maanden voorafgaand aan de meting, hebben een vergelijkbaar verloop: dit percentage was 8% in september 2021, 17% in maart 2022 (na de laatste lockdown), 13% in september en 15% in december 2022, aldus nog Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg).

Wie last heeft van donkere gedachten, kan steeds terecht bij www.zelfmoord1813.be of op het nummer 1813.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 maart 2023

    Jonge huisartsen hebben gewoon geen tijd : ze hebben het zelf te druk met alles in te tikken !
    Daarnaast wordt het leven van de ( jonge ) Artsen ZUUR gemaakt met een zondvloed van regeltjes en guide lijntjes zodat ze zelf aan psychische ondersteuning toe zijn !
    Dus is het logische antwoord : “ ga naar de psychiater , die heeft tijd om te luisteren !”