Joe Biden blundert opnieuw door te zeggen dat hij in 2021 sprak met bondskanselier Kohl

De Amerikaanse president Joe Biden heeft op een evenement opnieuw geblunderd door te verwijzen naar een gesprek dat hij in 2021 zou hebben gehad met de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl. Die stierf echter in 2018. Het is de tweede keer in een paar dagen tijd dat de president de bal misslaat.

Biden verwarde zondag nog de huidige Franse president Emmanuel Macron met François Mitterrand. De oud-president overleed echter 28 jaar geleden.

De Amerikaanse president, die een fondsenwervingsbijeenkomst bijwoonde in New York, sprak over de G7-top in juni 2021 in het Verenigd Koninkrijk, een paar maanden na zijn inauguratie en na de bestorming van het Capitool door aanhangers van voormalig president Donald Trump. "Helmut Kohl, de Duitser, keek me aan en zei: 'Wat zou u zeggen, meneer de president, als u morgen de Times opensloeg en las dat duizend mensen het Britse parlement waren binnengedrongen en mensen hadden vermoord, met de bedoeling om te voorkomen dat de premier zijn ambt zou aanvaarden?'", verklaarde Biden volgens aanwezige journalisten. Zijn uitspraken zijn niet gefilmd of opgenomen.

Helmut Kohl, die tussen 1982 en 1998 bondskanselier was, kon onmogelijk op die top geweest zijn want hij is in 2017 gestorven. Het was Angela Merkel die als kanselier aanwezig was op de G7-top in 2021. 

Heel wat kiezers zijn bezorgd over Bidens leeftijd door zijn blunders en onnauwkeurige opmerkingen. Ook binnen zijn partij wordt gedebatteerd over zijn capaciteiten als presidentskandidaat.

Biden ging in 2021 het Witte Huis in als de oudste president ooit. Wanneer de verkiezingen plaatsvinden, zal hij 81 jaar oud zijn en als hij verkozen zou worden, zal hij op het einde van zijn tweede termijn 86 jaar zijn.

Over de leeftijd van Donald Trump, die 77 jaar is, lijken de Amerikanen minder te vallen. Nochtans haalt hij ook soms namen door elkaar. In een toespraak in januari verwarde hij zijn rivale voor de Republikeinse nominatie, Nikki Haley, met de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Nancy Pelosi.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.