Indrukwekkende documentairefilm dementie in ons land

CM brengt de film over dementie Human Forever naar ons land: “We kunnen van personen met dementie leren door goed naar hen te luisteren en écht te luisteren.” Human Forever, de indrukwekkende documentairefilm van Teun Toebes en Jonathan de Jong, geeft een nieuwe kijk op hoe we kunnen omgaan met mensen met dementie.

Teun is 21 en kerngezond wanneer hij besluit om, na zijn opleiding Verpleegkunde, in een woonzorgcentrum tussen mensen met dementie te gaan wonen. Hij verbleef er drie jaar. Vervolgens trok hij naar 11 landen op 4 continenten om te onderzoeken hoe we omgaan met mensen met dementie. De kernvraag: "Hoe kunnen wij de samenleving in de toekomst inrichten voor mensen die onze aandacht zo hard nodig hebben, maar die wij zo vaak vergeten?" 

Zijn conclusie: het moet anders. Eén op vijf mensen krijgt namelijk ooit dementie, de kans is dus groot dat we er allemaal vroeg of laat mee geconfronteerd worden in onze omgeving. “Ouderenzorg, dat is niet louter ‘een sector’ of ‘een beroepskeuze’: het is iets van ons allemaal”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.

Luc Van Gorp en Teun Toebes leerden elkaar kennen door het boek VerpleegThuis, waarin Toebes schrijft over zijn leven op de gesloten afdeling voor mensen met dementie. Van Gorp was nadien te gast op de première van Human Forever in Amsterdam en besloot om de film naar België te halen, ondersteund door het Expertisecentrum Dementie.

Levenskwaliteit

"Zorgen voor mensen met dementie is geen kwestie van 'het zo professioneel mogelijk aanpakken', maar een kwestie van 'het zo menselijk mogelijk aanpakken”, zegt Van Gorp. “Het gaat niet alleen over zorg-, maar vooral over levenskwaliteit. We zijn onszelf als samenleving verplicht om héél grondig na te denken over hoe we met mensen met dementie omgaan, vandaag en in de toekomst. Daarom vond ik het absoluut noodzakelijk dat zoveel mogelijk Belgen de film kunnen zien.” 

De filmmakers bezochten voor Human Forever ook drie Vlaamse woonzorgcentra, die aan bod komen in de film: Huis Perrekens in Geel, Aymonshof in Dendermonde en woonzorgcentrum De Weister in Kortrijk.

Nederlands kijkersrecord

In Nederland lokte de film al 50.000 kijkers naar de zalen. Daarmee is Human Forever nu al het de best bekeken human interest documentairefilm in Nederland ooit. 

CM Gezondheidsfonds organiseert samen met het Expertisecentrum Dementie de première van Human Forever op 19 februari in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Vanaf 21 februari is de film te zien in de bioscoop. Meer info vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.