In België wordt meer cocaïne maar minder heroïne gebruikt (Sciensano)

In 2022 is er in België meer cocaïne maar minder heroïne gebruikt in vergelijking met de vijf jaar voordien. Dat blijkt uit het rapport van de Unit Illegale Drugs van gezondheidsinstituut Sciensano. Cannabis blijft de meest gebruikte illegale drug.

Het gebruik van stimulerende middelen zoals ecstasy, amfetamine en cocaïne is toegenomen bij de algemene bevolking. Crack wordt in vergelijking met voorgaande jaren vaker vermeld door mensen die in behandeling gaan omwille van een middelenprobleem, maar de informatie over het gebruik is beperkt. 

Tegelijk valt op dat er sinds 2015 een significante daling is van het aandeel patiënten dat behandeld wordt voor opiaten, in het bijzonder heroïne.

Cannabis blijft veruit de meest gebruikte illegale drug in België, maar het cannabisgebruik onder middelbare scholieren daalde in Vlaanderen significant tussen 2010-2011 en 2021-2022. Terwijl in 2010-2011 17 procent van de scholieren ooit al eens cannabis had gebruikt, was dat in 2021-2022 10 procent. Het aandeel patiënten dat behandeld wordt voor cannabis is de afgelopen jaren wel stabiel gebleven.

In 2022 doken ook nieuwe soorten drugs op de markt op, zoals synthetische cathinonen (stimulerende middelen met een gelijkaardige werking aan amfetamine), GHB/GBL en ketamine.

In totaal werden 25 labs ontdekt waar stimulerende middelen werden geproduceerd: 15 labs gelinkt aan amfetamine, 5 aan ecstasy, 12 aan producten die gebruikt worden bij het maken van illegale drugs en 2 aan methamfetamine of cocaïne. De labs bevonden zich voornamelijk in Vlaanderen. Ook trof de politie 459 locaties waar cannabis werd geproduceerd, variërend van zeer klein (minder dan 5 planten, 44 procent) tot industrieel niveau (meer dan 1.000 planten, 4 procent).

In de haven van Antwerpen werd in 2022 111 ton cocaïne in beslag genomen, voornamelijk verscheept vanuit Ecuador, Panama en Colombia. Ook werd 1,3 ton heroïne in beslag genomen, voornamelijk afkomstig uit Iran, de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    15 maart 2024

    Antwerpen kijkt neer op de boerkes van de Far West van Chantal : da wij niet en scheten , ‘ stad en ‘ t schoon verdiep hadden geen eten !”!