Hoge gezondheidsraad pleit voor totaalverbod op gokreclame, ook voor Nationale Loterij

De Hoge Gezondheidsraad pleit in een nieuw advies voor een totaalverbod op gokreclame. Dat verbod moet ook gelden voor de Nationale Loterij. Er zijn volgens de HGR naar schatting meer dan 380.000 risicogokkers ouder dan 18 jaar, maar dat is een onderschatting wegens gebrek aan controle op onlinegokken, wat vooral bij de jongere gokkers aan populariteit wint.

De uittredende regering legde gokreclame fors aan banden. Sinds 1 juli vorig jaar is een koninklijk besluit in voege dat gokreclame op tv, radio, websites en affiches of in tijdschriften of kranten verbiedt. Bovendien keurde de Kamer in januari van dit jaar ook een wetsvoorstel van Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke goed met een principieel verbod op gokreclame.

Dat betekent dat reclame verboden is, tenzij het in een lijst staat van wat wel nog toegestaan is. Het verbod geldt niet voor de loterijproducten van de Nationale Loterij, maar enkel voor de kansspelproducten van het overheidsbedrijf, zo klonk het destijds bij de bespreking van het voorstel.

Totaalverbod

Volgens wetenschappelijk expert Frieda Matthys (foto) komt het verbod op gokreclame nu neer op een beperking van gokreclame. "Wij zijn voor een totaalverbod op gokreclame." Zo'n "absoluut verbod" is er volgens haar nog niet, al evolueert de regelgeving in de goede richting. Zaken als reclame op sportevenementen in het buitenland, sponsoring en reclame van de Nationale Loterij moeten voor de medeauteur van het rapport nog behandeld worden.

In lijn met de recente wetswijziging pleit het advies voor een "algemeen reclameverbod zonder uitzonderingen", zo valt te lezen. Alle vormen van reclame voor kansspelen moeten verboden worden, ook onder meer toevallige reclame voor kansspelen in het kader van verslaggeving over sportcompetities of evenementen, maar ook sportsponsoring, of bijvoorbeeld reclame op de gevels en binnenkant van gokgelegenheden. De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat clubs voldoende steun ontvangen "via duurzame en ethisch verantwoorde bronnen'".

"Uiteraard dienen ook de nodige maatregelen getroffen te worden die zoveel als mogelijk moeten voorkomen dat buitenlandse sites reclame kunnen maken in België en/of zich op Belgische spelers richten. Dit geldt ook voor (legale) private exploitanten, de Nationale Loterij en illegale exploitanten", aldus het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid.

Risicogokkers

Er zijn volgens de HGR naar schatting meer dan 380.000 risicogokkers ouder dan 18 jaar, maar dat is een onderschatting wegens gebrek aan controle op onlinegokken, wat vooral bij de jongere gokkers aan populariteit wint. Daarbij zijn probleemgokkers "een echte goudmijn voor de industrie", ze genereren 40 procent van de sectorinkomsten. En de vele reclame naar aanleiding van massa-evenementen zoals het WK voetbal leidt tot sociale acceptatie, aldus het adviesorgaan. "Na het Wereldkampioenschap voetbal in 2022 verdubbelde bijvoorbeeld het aantal spelers op goksites. Wat gebeurt er na de volgende Olympische Spelen, de Tour de France en Euro 2024?", klinkt het ook.

Voorts steunt de Raad onder meer de verhoging van de minimumleeftijd om te gokken naar 21 jaar. Die leeftijdsgrens maakt ook deel uit van de begin dit jaar aangenomen wetgeving.

> Kamer geeft groen licht op principieel verbod gokreclame

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.