Groen licht voor strengere regels rond verkoop van alcohol en tabak

De plenaire Kamer heeft donderdag een wetsontwerp goedgekeurd dat ervoor zorgt dat er in de toekomst strengere regels komen voor de verkoop van tabak en alcohol. Dat gebeurde unaniem, op vijf onthoudingen van Les Engagés na.

De nieuwe wetgeving maakt deel uit van de interfederale strategie rond alcohol en tabak. Er is momenteel geen regelgeving die toelaat de verkoop van tabaksproducten in België te beperken of te controleren. Daardoor mogen tabaksproductren verkocht worden in gespecialiseerde winkels, dagbladhandels, kruideniers, supermarkten, nachtwinkels, benzinestations, markten, enz, alles samen goed voor zowat 20.000 verkooppunten in ons land. 

Het nieuwe wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) moet ervoor zorgen dat dat aantal wordt teruggebracht. Daarvoor komt er, vanaf 1 april 2025, een verbod op de verkoop van tabaksproducten in tijdelijke verkooppunten, zoals festivals, en in voedingswinkels van meer dan 400m². Daarnaast zullen kleinhandelaars verplicht worden een identiteitsbewijs te vragen aan iedereen die tabaksproducten wil kopen en jonger lijkt dan 25 jaar. 

Er komt ook een verbod op het uitstallen van alle tabaksproducten in en aan verkooppunten, een zogenaamde 'display-ban'. Het gaat dan ook om bijvoorbeeld e-sigaretten, e-liquids, voor roken bestemde kruidenproducten, apparaten, filters, vloeitjes, enz. Ook die regelgeving gaat in vanaf 1 april van volgend jaar. Tot slot worden ook de sancties voor inbreuken op het reclame- en promotieverbod zwaarder. Zo zal een fabrikant van tabaksproducten die zelf het reclameverbod heeft overtreden een tijdelijk verkoopverbod kunnen krijgen.

De nieuwe regelgeving bevat ook een heel aantal maatregelen die de verkoop van alcohol aan banden legt. Zo komt er een verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarigen onder de 18 jaar, behalve voor bier en wijn. De verkoop van bier en wijn is bovendien enkel nog toegelaten vanaf 16 jaar wanneer er geen alcohol of een aroma van alcohol aan werd toegevoegd.  

Ook het aantal verkooppunten van alcohol moet naar beneden. Daarvoor wordt werk gemaakt van een verbod op de verkoop van alcohol via automatische distributieautomaten. De verkoop van alcohol in tankstations aan snelwegen wordt verboden tussen 22.00 en 07.00 uur, met uitzondering van de wegrestaurants. En er komt daarnaast een verbod op de verkoop van alcohol in ziekenhuizen. Een uitzondering is wel voorzien voor niet gekoelde alcoholische dranken die geen sterke drank zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    15 maart 2024

    “ Heer : geef ons Al Capone terug zodat we verder met 1 stuk in ons kloten mensen kunnen ongelukkig en dood rijden !”!