Gratis begeleiding bij burn-out op komst

De federale overheid voert de strijd tegen langdurige ziektes op. Wie de eerste tekenen van een burn-out vertoont, krijgt gratis begeleiding. Ook werkt ze aan wet­geving die spier- en skeletziektes, die 200.000 werknemers en zelfstandigen al langer dan een jaar thuishouden, moet voorkomen. Dat schrijft De Tijd.

In België zit een half miljoen werknemers en zelfstandigen al langer dan een jaar thuis wegens ziekte. In een derde van de gevallen gaat het om mensen met rug- en spierletsels. In nog eens een derde van de gevallen gaat het om psychosociale aandoeningen, waarvan burn-out er een is.

Federaal minister van Volks­gezondheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) maakt 6 miljoen euro vrij om begeleiding uit te rollen voor wie vroege symp­tomen van een burn-out vertoont. De bedoeling is jaarlijks tot 1.650 mensen te helpen vermijden dat ze in een burn-out wegzinken.

Tegelijk timmert federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) aan een koninklijk besluit dat het risico op spier- en rugletsels in bedrijven op dezelfde hoogte plaatst als blootstelling aan kankerverwekkende stoffen of psychosociale risico's. Dat moet ertoe leiden dat bedrijven, preventiediensten en arbeids­geneesheren de kwestie ernstiger nemen. Zowel de werkgevers als de vakbonden zijn het eens met die manier van aanpakken. Wel is nog een advies van de Raad van State nodig over het ontwerp van koninklijk besluit. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.