Gilkinet blijft werken aan verbod verkoop lachgas

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil in de laatste maanden van de legislatuur verder werken aan een verbod op de verkoop van lachgas. Dat zegt hij in een reactie op het verkiezingsmemorandum van verkeersveiligheidsinstituut Vias.

Vias komt met een aantal voorstellen om het aantal verkeersslachtoffers op de Belgische wegen sneller te doen dalen. Het gaat onder meer over een nultolerantie voor alcohol, een rijbewijs met punten of een verlaging van de technische tolerantiemarge van snelheidsmetingen. 

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet noemt het memorandum "een bijzonder nuttige basis om de maatregelen die genomen worden om het aantal verkeersslachtoffers in ons land te verminderen, voort te zetten en verder te versterken".

De Ecolo-vicepremier benadrukt dat er de voorbije jaren al veel is bereikt. "Maar er is nog veel te doen", geeft hij ook toe. De minister werkt onder meer nog aan een verbod op de verkoop van lachgas, dat al langer op de regeringstafel ligt maar vooralsnog niet tot in het parlement is geraakt. Oppositiepartij N-VA legt om die reden vandaag/dinsdag een wetsvoorstel voor een totaalverbod op de verkoop van lachgaspatronen voor in de Kamercommissie Volksgezondheid. 

Gilkinet heeft daarnaast een ontwerp rond de bestrijding van herhaald gevaarlijk rijgedrag ingediend bij het college van procureurs-generaal. Daar kan in de komende maandaen vooruitgang in worden geboekt, zegt hij. 

Meer algemeen is er volgens Gilkinet "nog te veel weerstand tegen de maatregelen die nodig zijn om de verkeersveilgiheid te verbeteren". "Ik roep al mijn collega's, op alle bestuursniveaus, op om van de verbetering van de verkeersveiligheid een echte prioriteit te maken en in te stemmen met moedige en doortastende maatregelen om de drie moordenaars te bestrijden: te hoge snelheid, afleiding achter het stuur en rijden onder invloed van alcohol of drugs. Elk verkeersslachtoffer is er één te veel."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.