Gezonde proefpersonen gezocht voor onderzoek naar gezond ouder worden

Hoe ontstaan ouderdomskwalen zoals minder vlot kunnen bewegen of geen eenvoudige taken meer kunnen uitvoeren zoals een hemd dichtknopen of veters strikken? Welke veranderingen in het brein treden er dan op en hoe kunnen we die tegengaan zodat ouderen zo lang mogelijk gezond kunnen blijven? Om hierop een antwoord te vinden is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar gezonde proefpersonen tussen 25 en 80 jaar oud.

In België is 1 op de 4 personen ouder dan zestig jaar, en dat aantal zal de volgende decennia alsmaar stijgen. Van 27,1% vandaag, naar 29% in 2030. Gezond ouder worden, wordt belangrijker dan ooit. Het BRAINS-lab van de faculteit Revalidatiewetenschappen van Universiteit Hasselt voert daarom in samenwerking met KU Leuven onderzoek naar de impact van veroudering op onze hersenen. 

“In het dagelijks leven voeren we voortdurend taken uit die een coördinatie vragen tussen onze beide handen, zoals het strikken van veters of het dichtknopen van een hemd. Bij het ouder worden, merken vele personen vaak dat het uitvoeren van taken die je met twee handen doet, minder vanzelfsprekend gaat. Wat wij graag willen begrijpen is welke rol de ouder wordende hersenen hierin spelen", zegt doctoraatsonderzoeker Maud Beeckmans. Tegelijk blijkt dat naarmate men ouder wordt het moeilijker is om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en dat diabetes almaar vaker voor komt bij ouderen (11,7% van de 60+ers). Studies geven aan dat 45% van de personen met type 2 diabetes problemen ondervindt met cognitieve beperking.

Gezonde proefpersonen gezocht
Om de achterliggende mechanismen hiervan te onderzoeken heeft het BRAINS-lab van UHasselt nu twee onderzoeksprojecten lopen, waarvoor ze op zoek zijn naar gezonde deelnemers tussen de 25 en 80 jaar oud. “Bij hen onderzoeken we hoe gezond de hersenen en de stofwisseling in het lichaam zijn en vergelijken dit onder meer met een patiëntengroep.

De analyses gebeuren, afhankelijk van het onderzoek, onder andere aan de hand van een bloedstaal, een glucosetolerantietest, een fietstest, een scan van de lichaamssamenstelling of het uitvoeren van beweegtaken en cognitieve taken. Daarnaast wordt er binnen één van de onderzoeken ook een MRI-scan afgenomen”, zegt Maud Beeckmans.  

Gratis gezondheidsscreening
Deelnemers aan dit onderzoek helpen niet alleen de wetenschap vooruit, maar ontvangen, afhankelijk van het onderzoek waar ze aan deelnemen, een gratis gezondheidsscreening die je kan bespreken met je huisarts. Daarnaast voorziet het onderzoeksteam een mooie financiële vergoeding. “Door mee te doen aan deze studie help je ons om een beter inzicht te krijgen in veroudering waardoor we mogelijke revalidatieprogramma’s kunnen ontwikkelen. Je kan tenslotte op elke leeftijd starten met je gezondheid in eigen handen te nemen”, zegt prof. dr. Joke Spildooren.

Interesse om deel te nemen? Registreren kan hier  of via mail naar brein.onderzoek@uhasselt.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Gertie Daerden

    30 mei 2024

    Gezondheid in eigen handen nemen, is inderdaad zeer belangrijk. Maar dan moeten we wel voorbij de medische overbetutteling geraken. Patiënten krijgen nog altijd te weinig inspraak. Teveel lifestyle adviezen vallen onder "pseudowetenschap". Alsof men alles gaat kunnen meten, en de vraag is ook nog of dat überhaupt nodig is.
    Mogen we alleen maar leven, volgens de evidence based principes? Gaan we daardoor een hoge leeftijd bereiken? En dan kunnen we nog discussiëren over de vage grens tussen evidence based en farmabased medicine, en alle grijze zones hiertussen, waar niemand goed zicht op heeft. Mensen moeten ook weer terug op hun buikgevoel kunnen vertrouwen, zonder dat ze in de zweverige hoek worden geduwd. De oude mensen (één van 102j en mijn eigen vader 91j heel fit, geen enkel medicijn) die ik ken, bezitten een flinke dosis eigenwijsheid, en doen niet altijd wat de dokter zegt. Dus de mind-set is volgens mij niet te onderschatten om gezond ouder te worden.
    Gertie Daerden (Tandarts)