Geelse Gezinsverpleging ontvangt Jan Jambon

De Gezinsverpleging uit Geel heeft bezoek ontvangen van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Eind vorig jaar heeft Unesco, de erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties (VN), de Geelse Gezinsverpleging erkend als werelderfgoed.

In de Kempen kennen ze een bijzonder psychiatrisch zorgmodel, waarbij een gezin een persoon met een psychische kwetsbaarheid opvangt. Wat het Geelse model opmerkelijk maakt, is de nadruk op inclusie, gemeenschapsleven en het wegnemen van het stigma rond psychische problemen. 

Vandaag nemen zowat 120 pleeggezinnen voor korte of langere tijd mensen met een psychische kwetsbaarheid op in hun gezin. Minister Jambon ging dinsdag langs bij pleegmoeder Liliane Peeters, die op vrijwillige basis al jaren twee psychiatrisch zorgbehoevenden in huis heeft. Vorig jaar kreeg Peeters zelfs bezoek van journalisten van The New York Times. 

De geschiedenis van de Geelse Gezinsverpleging gaat terug tot de middeleeuwen en vindt zijn oorsprong in de verering van de heilige Dimpna. In de negentiende eeuw evolueerde het model door ontwikkelingen in de psychiatrie van een religieus naar een medisch model.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.