De mobiele teams voor langdurige zorg voor kinderen en jongeren met psychiatrische problemen worden vanaf 1 juli versterkt. Dat heeft het kabinet van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) meegedeeld. Er wordt jaarlijks 6,8 miljoen euro extra voor uitgetrokken. De mobiele teams worden zo uitgebreid met de helft.
"Dankzij het goeie werk van de mobiele teams voor langdurige zorg, hoeven kinderen en jongeren met ernstige psychiatrische problemen niet langer dan nodig in een ziekenhuis verblijven. Die mobiele teams komen aan huis, in de thuisomgeving dus van de kinderen en jongeren. Dat is belangrijk voor hun herstel, en dat doen die teams zo lang het nodig is", zegt Vandenbroucke in het persbericht. Tegelijkertijd zorgen de mobiele teams ervoor dat ziekenhuisbedden vrijgehouden worden voor acute zorg en crisissituaties, klinkt het.
Vandenbroucke trekt nu jaarlijks 6,8 miljoen euro extra uit voor de mobiele teams voor langdurige zorg, bovenop het huidige budget van 14,5 miljoen euro. De investering zorgt ervoor dat de mobiele teams zullen groeien van 107,6 voltijdse medewerkers naar 161,3 in 2023. Het aantal psychiaters stijgt van 15 naar 22,5 psychiaters.
Volgens het kabinet-Vandenbroucke past de investering in de grotere puzzel van zijn investeringen en hervormingen in de geestelijke gezondheidszorg. Eerder investeerde hij al in mobiele teams voor crisisopvang, net als in de versterking van de ziekenhuisdiensten. Een hervorming in de eerste lijn moet ervoor zorgen dat problemen veel sneller opgespoord kunnen worden, en kinderen en jongeren veel sneller gepaste zorg krijgen, aldus het kabinet.