Europese Commissie trekt 1,23 miljard euro uit voor geestelijke gezondheid

De Europese Commissie trekt 1,23 miljard euro uit voor een nieuwe strategie om geestelijke gezondheidsproblemen te bestrijden. Ze presenteerde twintig initiatieven om de strijd tegen "de stille Europese epidemie" op te voeren.

"Er is geen geluksknop waarop gedrukt kan worden, en al zeker niet in Brussel", erkende vicevoorzitter Margaritis Schinas. "Maar we moeten dit zien als het begin van een reis, die geestelijke gezondheid op dezelfde hoogte brengt als fysieke gezondheid en hoge ambities vastlegt voor wat de EU op een zinvolle manier kan doen om inspanningen op nationaal en regionaal niveau aan te vullen".

Geestelijke gezondheid is in eerste instantie een bevoegdheid van de lidstaten, maar de Commissie heeft, ook op verzoek van het Europees Parlement, initiatieven geïdentificeerd die volgens haar een toegevoegde waarde kunnen bieden. Voor de financiering wordt 1,23 miljard euro uit diverse Europese begrotingslijnen uitgetrokken. 

Zo wil de Commissie onder meer een initiatief ter preventie van depressie en zelfmoord opzetten, en een netwerk voor de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren. Ze wil daarnaast geld vrijmaken voor opleidings- en uitwisselingsprogramma's voor professionals en het onderzoek naar hersengezondheid. Ook initiatieven ter bescherming van jongeren op sociale media en welzijn op het werk staan op de agenda.   

Het is geen geheim dat het mentale welzijn in Europa onder zware druk staat. Al voor de coronapandemie en de lockdowns worstelde één op zes mensen in de Europese Unie met geestelijke gezondheidsproblemen, en sindsdien is de situatie nog verslechterd door de opeenstapeling van crises. Die komen bovenop al langer woekerende problemen, zoals eenzaamheid, burn-outs, de druk van sociale media,...

"We moeten stigmatisering en discriminatie uitbannen, zodat mensen in nood de hulp die zij nodig hebben kunnen zoeken en krijgen", betoogde Eurocommissaris Stella Kyriakides, die zelf in de klinische psychologie aan de slag was. "Het is oké om je niet oké te voelen, en het is onze plicht ervoor te zorgen dat iedereen die hulp zoekt, er toegang toe heeft".

Geestelijke gezondheidsproblemen zetten niet enkel de gezondheidssystemen in de lidstaten onder druk, maar zijn ook funest voor de tewerkstelling en de economische productiviteit. De Commissie raamt dat de kosten van niet ingrijpen kunnen oplopen tot 600 miljard euro per jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.