Eos Pipet voor hersenwetenschapper Marlies Gillis

Hersenwetenschapper Marlies Gillis (KU Leuven) heeft de Eos Pipet gewonnen. De 28-jarige hersenwetenschapper kreeg die voor haar onderzoek naar de N400-respons, het hersengolfje dat aangeeft dat je taal begrijpt. Haar onderzoek opent de deur voor concrete toepassingen, zoals het testen van gehoorverlies en taalbegrip bij jonge kinderen.

De Eos Pipet bekroont jaarlijks een jonge, beloftevolle onderzoeker die in Vlaanderen actief is. Met deze award wil het wetenschapsblad, in samenwerking met de Jonge Academie, wetenschap en technologie op een positieve manier onder de aandacht van het grote publiek brengen. De tiende Pipet werd donderdagavond uitgereikt in Antwerpen. 

Wie efficiënt een gesprek wil voeren, maakt onbewust voortdurend voorspellingen over wat iemand zal zeggen. Als die voorspelling niet klopt, reageren onze hersenen verbaasd, iets wat in het jargon een N400-respons heet. Het is precies die respons die Marlies Gillis heeft kunnen waarnemen via EEG-metingen van de hersenactiviteit tijdens het luisteren naar taal. 

Haar onderzoek opent de deur voor concrete toepassingen, zoals het testen van gehoorverlies en taalbegrip bij jonge kinderen, bij mensen met taalstoornis afasie en bij mensen in coma. "Deze prijs vormt voor mij een extra motor om mijn onderzoek verder op punt te zetten. Ik hoop in de toekomst een verschil te kunnen maken voor kinderen met dyslexie", zegt Gillis daarover zelf in een reactie. 

De publieksprijs ging naar arts Ignace De Decker (27), die zich inzet voor een verbeterde behandeling van littekens van brandwondenpatiënten. In een online poll kreeg hij de meeste van de circa 2.500 stemmen achter zijn naam. 

Beide krijgen een werk van conceptueel kunstenaar Lodewijk Heylen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 september 2023

    Die EOS Pipet prijs is geen dag te vroeg :
    Heel België en onze buurlanden lijden aan de N 400 respons in verband met de lucht gitaar akoe ( joy ) stick van Het Ei van Kortrijk !