Een op de zes adolescenten is al slachtoffer geweest van cyberpesten (studie)

Een op de zes adolescenten is al het slachtoffer geweest van cyberpesten. Een op de acht adolescenten zegt zelf al online gepest te hebben. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van het tweede volume van de studie 'Health Behaviour in School-aged Children' (HBSC). Die studie peilt naar patronen van pesten en geweld bij 279.000 jongeren van 11, 13 en 15 jaar in 44 landen en regio's.

Gemiddeld 6 procent van de adolescenten (8 procent bij jongens en 5 procent bij meisjes) pest op school. 11 procent van de adolescenten geeft aan gepest te zijn op school. 12 procent van de jongeren (14 procent bij jongens en 9 procent bij meisjes) zegt al online gepest te hebben. 15 procent van de adolescenten (15 procent bij jongens en 16 procent bij meisjes) is al het slachtoffer geweest van cyberpesten. Een op de tien jongeren (14 procent bij jongens en 6 procent bij meisjes) is al betrokken geweest in een fysiek gevecht. 

Het HBSC-onderzoek wordt elke vier jaar uitgevoerd. Het aandeel van jongeren dat pest op school, het aandeel van jongeren dat gepest wordt op school en het aandeel van jongeren dat in fysieke gevechten betrokken is, zijn stabiel gebleven ten opzichte van 2018. Het aandeel van jongeren dat cyberpest, is echter toegenomen, vooral bij meisjes (+ 2 procentpunt). Het aandeel van jongeren dat online gepest wordt, is in gelijke mate gestegen bij jongens en meisjes (+ 3 procentpunt).

"Dit rapport is een wake-up­call voor ons allemaal om pesten en geweld aan te pakken, waar en wanneer het ook gebeurt", zegt Hans Kluge, directeur voor de Europese Regio van de WHO. "Aangezien jongeren tot zes uur per dag online zijn, kunnen zelfs kleine veranderingen in het aantal gevallen van pesten en geweld grote gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van duizenden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.