"Warme hand" moet mensen met dementie 's nachts kalmeren

Een kunstmatig "warme hand", ontwikkeld aan de Universiteit Antwerpen, moet helpen om dementerenden 's nachts een gevoel van geborgenheid te geven. In de toolbox zitten ook nog zes andere elementen die de nachtrust bij bewoners van woonzorgcentra kan verbeteren.

Witse Beyers is net afgestudeerd als productontwikkelaar. Voor haar masterproef ontwierp ze een toolbox die inspeelt op diverse oorzaken van een slechte nachtrust bij mensen met dementie. Bij naar schatting een op de drie mensen met dementie is er sprake van nachtelijke onrust.

"De toolbox laat toe om voor elke bewoner een effectieve aanpak op maat te vinden om nachtelijke onrust tegen te gaan", legt Beyers uit. "Bovendien is het een goedkope manier waar geen medicijnen of vrijheidsbeperking aan te pas komen."

De meest opvallende tool is een "warme hand" die eenzaamheid en huidhonger moet opvangen. "Bij de gebruiker creëert het een gevoel van geborgenheid door een hand-in-handeffect na te bootsen", verduidelijkt Beyers. 

De tool werkt met warmte en stimulatie van drukreceptoren in de vingers en de hand van de bewoner. "Het is een eenvoudige tool met zachte, flexibele en makkelijk wasbare materialen", aldus nog Beyers. "Zorgprofessionals weten dat het vasthouden van een hand echt wel rust kan brengen. Helaas hebben zij zelf niet de tijd om permanent de hand van de bewoners vast te houden."

De toolbox bestaat verder uit draadloze observatie- en detectiemodules die de zorgverleners op de hoogte houden van nachtelijke onrust bij patiënten. De modules kunnen apart of in combinatie ingezet worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.