Robeauté: een microrobot die voor een revolutie in de neurochirurgie zou kunnen zorgen

Het Parijse bedrijf Robeauté heeft een micro-robot ontwikkeld die voor een revolutie zou kunnen zorgen in de neurochirurgie. Deze nano-robot, die even groot is als een grote rijstkorrel, kan via een kleine opening in de hersenen worden ingebracht en zich vervolgens als een made voortbewegen volgens de instructies van de chirurg. Preklinische lopen nu al in verschillende ziekenhuizen in Frankrijk.

De microrobot is onderverdeeld in trappen, die overeenkomen met de trappen van een raket, en kan vooruit, achteruit, omhoog, omlaag, links en rechts bewegen, dankzij een micro-elektronisch systeem dat alle controleert en centraliseert. Het heeft ook een GPS-systeem waarmee het zeer nauwkeurig kan worden gelokaliseerd en gecontroleerd.

Hij kan een therapeutisch product dragen of een elektrode die in een precieze zone van de hersenen kan worden geïmplanteerd, met name om de hersenen elektrisch te stimuleren en bepaalde symptomen van bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson onder controle te houden.

Bertrand Duplat, CEO van Robeauté, legt uit hij zich liet inspireren door de film "Le voyage fantastique" om zijn micro-robot te ontwikkelen, die zich momenteel in het experimentele en preklinische stadium bevindt op bestaande hersenmodellen. De proeven zijn volgens hem zeer overtuigend. Hij is van plan in de komende vijf jaar hersenpathologie zoals kanker of neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson of de ziekte van Alzheimer aan te pakken.

De bloed-hersenbarrière, die de hersenen beschermt, is moeilijk te penetreren, maar de microrobot kan zeer dicht bij tumoren komen op zeer nauwkeurige en moeilijk bereikbare plaatsen om geneesmiddelen of implantaten aan te brengen om patiënten te behandelen. Met deze nieuwe microrobot zou de behandeling van bepaalde kankers en neurodegeneratieve ziekten, te beginnen met de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer, voor een revolutie kunnen zorgen.

De door Robeauté ontwikkelde technologie biedt vele voordelen in vergelijking met traditionele behandelingen van neurodegeneratieve ziekten. De precisie van de micro-robot maakt het namelijk mogelijk het te behandelen gebied heel precies aan te pakken, wat de bijwerkingen vermindert en de doeltreffendheid van de behandeling verhoogt. Bovendien worden door de geringe afmetingen van het apparaat invasievere en potentieel gevaarlijke procedures voor de patiënt vermeden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.