MijnKwartier.be: schitterende stressreductie op korte tijd

Een klinische studie op basis van gegevens in het project "MijnKwartier.be" wijst uit dat deelnemers gemiddeld ‘normale’ scores op hun ‘totale stressniveau’ bereiken binnen de 21 dagen,  gevolgd door een stressdaling van 60% op 30 dagen en een gemiddelde stressdaling van 70% op 49 dagen. Hun levenstevredenheid stijgt met 40% in 21 dagen.

Het initiatief van de Belgische arts dr. Paul Koeck, mijnkwartier.be, groeit steeds meer uit tot een succesverhaal. Koeck stelde zijn klinische studie op basis van de gegevens van de site (9.291 patiënten - uit 101 landen – die lijden aan stress, angst, depressie, vermoeidheid of burn-out), voor op het 19th World Congress of Psychiatry 2019 in Lissabon.

De toch wel spectaculaire resultaten blijven stabiel over de tijd gedurende minstens 6 jaren na het beëindingen van de actieve fase van het mentale trainingsprogramma, legt Koeck uit. Eerder al pake hij uit met mooie resultaten van een eerdere studie voorgesteld op het 17th World Congress of Psychiatry 2017, Berlin. 

Hoe is het online mentale trainingsproces ‘MijnKwartier.be’ opgebouwd?
Deelnemers doen eerst de gratis online zelftest op de site en ontvangen hun testresultaat in grafieken. Vervolgens schrijven ze zich in op het actieve online mentale trainingsprogramma en starten hun eerste online sessie van een kwartier meteen. 

 

Tijdens het actieve stadium van het programma volgen deelnemers dagelijks een online mentale trainingsessie met om de 7 dagen een nieuwe stresstest, de DASS-21, en een levenstevredenheid schaal (0-10)

Deelnemers worden aangemoedigd het dagelijkse programma te blijven volgen tot het hun stresswijzers ‘normaal’ (= groene kleur) scoren gedurende minimaal 4 opeenvolgende weken, dit om voldoende aan hervalpreventie te doen.

Gesteund door (huis)arts

Wekelijks ontvangen zij een evolutierapport voor hun (huis)arts want ze worden door MijnKwartier aangemoedigd om hun huisarts te raadplegen. Dat om hun evolutie medisch op te volgen en naar een medische diagnose te gaan of indien nodig aanvullende medicatie te vragen, omdat online mentale trainingsprogramma’s nooit een medische diagnose of handeling kunnen vervangen.

Na dit actieve stadium stappen ze in een halfjaarlijks opvolgingsprogramma waar deelnemers om de 6 maanden hertest worden. Als nieuwe stressoren in hun leven opduiken, of hun scores terug in het rood komen te staan, kunnen ze opnieuw instappen in het dagelijkse actieve hulpverleningsprogramma, zo lang ze zelf willen, levenslang.

Meer gedetailleerde cijfers en grafieken vindt u hier

U kunt zelf ook een gratis online zelftest invullen in uw moedertaal: www.MijnKwartier.be 

Engelse, Spaanse, Franse en Duitse versies zijn eveneens beschikbaar. 

Lees ook: MijnKwartier reduceert stress op langere termijn

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.