Brein-computer interface: tablets voor patiënten met tetraplegie

De klinische studie BrainGate leidt tot een grote stap vooruit voor patiënten met tetraplegie. Dankzij een brein-computer interface kunnen ze een tablet gebruiken.  

Het spectaculaire resultaat is het werk van onderzoekers van het Department of Neurosurgery van Stanford University. Met behulp van intracortical brain computer interface of iBCI) kunnen drie patiënten met tetraplegie door ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) gebruik maken van een gewone -niet aangepaste-, in de handel verkrijgbare tablet.  

Bij die patiënten werd een elektrode geplant in de dominante cortex. Deze elektrode kan de neurale signalen sturen naar een decoder die verantwoordelijk is voor de transformatie ervan in een Bluetooth-signaal door middel van een algoritme. Het Bluetooth-signaal wordt verzonden naar een virtuele cursor die kan worden gekoppeld aan een commerciële tablet.

De patiënten kunnen met de cursor over de tabletschermen scrollen en klikken, waardoor ze in real time kunnen communiceren en zoekopdrachten uitvoeren.

Wereldwijd kampen miljoenen mensen met verschillende vormen van verlamming wat hun vermogen om daily living activities (DLA) uit te voeren beperkt. Dankzij deze technologie kunnen patiënten in de nabije toekomst communiceren met hun naasten.

Cortical control of a tablet computer by people with paralysis

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0204566

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.