Exoskelet voor de revalidatie van kinderen met cerebrale parese

De KU Leuven ontvangt, via de provincie Vlaams-Brabant, een subsidie van 56.831,80 euro voor de ontwikkeling  van een exoskelet  voor de revalidatie van kinderen.

Hersenverlamming of cerebrale parese is de meest voorkomende oorzaak van een handicap bij kinderen en komt ongeveer bij 1 op de 400 à 500 pasgeboren baby’s voor. Bijna de helft (46%)  van de kinderen met hersenverlamming kan niet lopen zonder hulpmiddelen.

Onderzoekers ontwikkelden de laatste decennia hulpmiddelen voor revalidatie, gaande van eenvoudige uitwendig gedragen hulpmiddelen ter correctie van standafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten tot volledige exoskeletten.

Deze hulpmiddelen voor de benen helpen de patiënten de meest optimale manier van lopen te vinden en hun stabiliteit en veiligheid verbeteren.

Revalidatie met behulp van exoskeletten levert mooie resultaten op, maar de meeste exoskeletten gemaakt voor volwassenen. Het project MOTION (Mechanised Orthosis for children with neurological disorders) brengt daar verandering in. Dankzij dit project, dat wordt gesteund door het Europese Interreg-programma, zullen specialisten van de KU Leuven in UZ Pellenberg nu ook specifieke exoskeletten voor kinderen ontwikkelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.