Een algoritme om de diagnostiek in de psychiatrie te ondersteunen: de toekomst of een slecht goed idee?

In Estland werd een beslissingsondersteunend platform voor de diagnostiek in de psychiatrie ontwikkeld en wordt er gewerkt aan de internationalisatie ervan. Toekomstmuziek of een foute noot?

DocuMental is een beslissingsondersteunend platform voor de diagnostiek in de psychiatrie.

De arts geeft antwoorden op een aantal meerkeuzevragen waaraan hij commentaar kan toevoegen en het algoritme suggereert vervolgens een diagnose op basis van internationale EBM-criteria.

Het algoritme stelt ook alternatieve diagnoses voor waaruit de arts een keuze kan maken. Die flexibiliteit wordt op prijs gesteld door artsen die gebruik maken van het platform. Het is een feit dat zowel in de algemene geneeskunde en vooral in de psychiatrie de klinische praktijk niet altijd overeenstemt met de internationale diagnostische criteria.

Het platform kan helpen bij het stellen van een diagnose. Dokters zijn niet onfeilbaar en ook het geheugen van een arts heeft zijn beperkingen. Hij of zij kan niet altijd denken aan alle criteria, alle symptomen en alle guidelines zonder een steuntje in de rug. Studies tonen aan dat in de psychiatrie een hypothetische diagnose gesteld wordt in de eerste minuut van de consultatie en statistieken tonen aan dat die diagnose vaak fout is. Een voorbeeld: 67% van de patiënten met een bipolaire stoornis, krijgt een foute eerste diagnose.

In de toekomst zal DocuMental ook geïntegreerd kunnen worden in andere beslissingsondersteunende platformen. Ook in de oncologie en de cardiologie bijvoorbeeld zijn er patiënten die met de pathologie kampen. De startup wilt ook tools ontwikkelen voor de medicatie en voor andere behandelingsmethoden.

DocuMental bestaat sinds eind 2016 en is vandaag actief in Estland waar het bedrijf ontwikkeld werd. Vandaag wordt er werk gemaakt van de internationalisering van de software.

Is dit platform een slecht idee, omdat de psychiatriegeneeskunst nooit kan worden vervangen door machines en algoritmen, zoals critici beweren? Of is het een stap op weg naar een ultra-gepersonaliseerde geneeskunde waarbij elke patiënt op maat behandeld kan worden zoals de psychiater achter het project, dr. Eduard Maron beweert?

Aan u het oordeel, maar één ding is zeker, het debat over het gebruik van artificiële intelligentie in de geneeskunde kan hoe langer hoe minder ontweken worden, op welk vlak dan ook: in de preventie, de diagnostiek en de behandeling en met al zijn plus- en minpunten, zowel op technisch als op ethisch vlak.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.