AI-verrijkte neurotechnologieën bedreigen de mentale privacy, zegt UNESCO

De combinatie van duizelingwekkende vooruitgang in neurotechnologieën zoals hersenimplantaten en kunstmatige intelligentie (AI) vormt een bedreiging voor de mentale privacy van individuen, waarschuwt UNESCO.

Het VN-agentschap voor wetenschap en cultuur werkt aan een wereldwijd “ethisch kader” voor de bescherming van mensenrechten in het licht van neurotechnologie, zo kondigde het aan tijdens een conferentie over het onderwerp op het hoofdkantoor in Parijs. 

Neurotechnologie is gericht op het verbinden van elektronische apparaten met het zenuwstelsel om neurologische aandoeningen te behandelen en functies met betrekking tot beweging, communicatie, zicht of gehoor te herstellen.

Deze discipline heeft de laatste tijd baat gehad bij de vooruitgang in AI, waarvan de algoritmen gegevens op ongekende manieren kunnen verwerken, legde Mariagrazia Squicciarini uit, een econoom bij UNESCO die gespecialiseerd is in AI.

Voor Gabriela Ramos, Assistant Director-General for Social and Human Sciences bij het agentschap, is deze convergentie “verstrekkend en potentieel schadelijk”.

“We zijn op een pad waar algoritmes ons in staat zullen stellen om de mentale processen van mensen te decoderen en direct de hersenmechanismen te manipuleren die aan de basis liggen van hun intenties, emoties en beslissingen”, vertelde ze op de conferentie. 

Afgelopen mei rapporteerden Amerikaanse wetenschappers de ontwikkeling van een “taaldecoder” die iemands gedachten vertaalt in schrift, na het trainen van de hersenen gedurende lange uren in een MRI-machine.

Ook in mei kreeg Neuralink, het bedrijf van miljardair Elon Musk, toestemming in de Verenigde Staten om zijn hersenimplantaten ter grootte van een muntstuk te testen op mensen.

Mariagrazia Squicciarini benadrukte dat neurotechnologie op zich niet slecht is, maar ethische voorzorgsmaatregelen nodig heeft.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    18 juli 2023

    Dank zij AI zullen politiekers en advokraten eindelijk De Waarheid spreken :
    “ wij “ denken “ ( eerst !) aan U “!