Drie Belgische onderzoeksters gelauwerd door AstraZeneca Foundation

Drie Belgische onderzoeksters hebben vandaag een onderscheiding gekregen van de AstraZeneca Foundation voor hun "uitmuntend wetenschappelijk onderzoek met een maatschappelijk belang". De drie laureaten krijgen elk 25.000 euro om hun onderzoek voort te zetten.

Kim De Keersmaecker, hoofd van het Laboratorium voor Ziektemechanismen in Kanker van de KU Leuven, focuste op een bijzondere nieuwe kankertherapie op basis van onder andere sertraline, een middel dat momenteel als oraal antidepressivum wordt voorgeschreven. Sertraline zou het woekeren van bepaalde kankercellen tegengaan en therapie op basis van dit middel zou minder bijwerkingen moeten uitlokken dan de huidige chemotherapieën.

De onderzoekster focuste zich op bepaalde kankercellen die gevoelig zijn voor bepaalde stoffen die ze zelf produceren. "Dankzij een genetische mutatie zijn sommige kankercellen in staat om serine en glycine te produceren, waar ze verslaafd aan raken. Die aminozuren zijn zeer belangrijk om andere stoffen aan te maken die de kankercellen nodig hebben", verklaart De Keersmaecker.

Audrey Vanhaudenhuyse, directrice van de onderzoeksgroep naar gewaarwording en perceptie (GIGA) en onderzoekster aan het interdisciplinair centrum voor algologie van het CHU de Liège, doet onderzoek naar de bijzondere bewustzijnstoestanden. Haar doel: artsen vertellen in welke situatie en voor welke patiënten hypnose of andere technieken het grootste voordeel bieden.

Zo heeft haar onderzoek de impact van hypnose in bepaalde gevallen vastgelegd. "Voor chronische pijn en herstel na kanker kan hypnose in combinatie met zelfmededogen de levenskwaliteit van patiënten verbeteren, de pijn en de emotionele ontreddering temperen en de slaapkwaliteit verhogen", legt ze uit. Daarnaast ontdekte Vanhaudenhuyse dat amper acht hypnosessies in de meeste gevallen volstaan om onder andere pijn, angst en depressie te verminderen.

Tijdens de coronapandemie boog Sarah Van de Velde van het Centrum voor Demografie, Familie en Gezondheid van de UAntwerpen zich over de impact van de crisis op het mentaal welzijn van studenten. Via een internationaal consortium werd hierover data verzameld bij meer dan 100.000 studenten uit 26 landen. 

De data wezen uit dat het percentage depressies in een context van online studeren en examens afleggen tot dertig procent steeg tijdens de eerste twee coronagolven. Meer dan de helft van de studenten had bovendien last van eenzaamheid. Daarnaast heeft de studie ook licht kunnen werpen op bepaalde risicogroepen, onder anderen vrouwelijke studenten, studenten met een migratieachtergrond en studenten die het financieel moeilijk hebben.

Ieder jaar reikt de AstraZeneca Foundation samen met het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en haar Franstalige tegenhanger Fonds de la Recherche Scientifique (FNRS) een geldprijs uit aan wetenschappelijk onderzoek dat de medische wereld vooruithelpt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.