Dr. Van Genechten ontdekt nieuw ligament 

Dr. Maarten Van Genechten, topspecialist in esthetische aangezichtschirurgie onder andere verbonden aan het AZ Monica, heeft een nieuw ligament ontdekt op het hoogste punt van de schedel,dat nog niet eerder in de medische wereld is beschreven. Er waren reeds enkele andere ligamenten in het aangezicht beschreven, maar dit is een nieuw, tot nog toe onbeschreven ligament. Een nieuw stukje menselijke anatomie, ontdekt in ons land. 

Het gaat om een 'true ligament' (osteocutaneous), een band die het bot en de huid met elkaar verbindt en de weke delen van bijvoorbeeld het gelaat of de hoofdhuid fixeert. Tijdens het uitvoeren van 'deep plane' esthetische faciale verjongingschirurgie (zoals facelifts, haarlijnverlagingen, lip-, wenkbrauw- en neklifts, oor-, kin-, neus- en ooglidcorrecties) is een gefixeerde locatie achteraan op het hoofd vastgesteld.

Dr. Van Genechten: "Bij nader onderzoek betreft het een in de literatuur onbeschreven ligamenteuze structuur. We willen nu verder onderzoek doen omdat we vermoeden dat dit nieuw stukje, tot nog toe onbeschreven menselijke anatomie een belangrijke impact kan hebben op de kwaliteit van esthetische ingrepen aan het aangezicht."

Deep plane techniek

“De techniek die ik toepas heet deep plane facelift”, vertelt dr. Van Genechten. “De deep plane face- en neklift is in de VS en Australië de gouden standaard, België loopt hierin achterop. Het verschil met de klassieke facelift is dat de volumes in het aangezicht worden gelift door de ligamenten in het aangezicht los te maken. De huid wordt niet zozeer strak getrokken, zoals bij een standaard facelift waarbij die ligamenten niet worden losgemaakt.”

Mogelijk grote impact op neurowetenschappen

In België is dr. Van Genechten een van de weinige chirurgen die dit type facelift uitvoert. Twee weken geleden publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift Aesthetic Surgery Journal van de Oxford University Press een artikel over het nieuw ontdekte ligament. Op de publicatie volgde al snel de lovende, wetenschappelijke commentaar van de Amerikaan Joel Pessa, plastisch chirurg en wetenschappelijke autoriteit in de anatomie. Volgens hem kan de ontdekking grote invloed hebben op de neurowetenschappen, onder meer op de anatomische studie van de drainage van hersenvocht in het menselijke brein. 

Dr. Van Genechten werkt sinds 2017 als esthetisch en functioneel aangezichtschirurg aan het AZ Monica in Antwerpen, na zeventien jaar studie in binnen- en buitenland (Australië, VS, VK): algemene geneeskunde, tandheelkunde, mond-kaak-aangezichtschirurgie en esthetische aangezichtschirurgie. Binnenkort wil hij in ’s-Gravenwezel zijn eigen Facial Center openen. Onder meer omdat de vraag naar ingrepen die het gezicht verjongen of veranderen steeds groter wordt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.