Doof geboren Britse peuter kan toch horen dankzij gentherapie

Een doof geboren Brits meisje heeft haar gehoor teruggekregen dankzij gentherapie. Opal Sandy was de eerste patiënt ter wereld die deelnam aan een nieuw en baanbrekend onderzoek, meldt de Britse gezondheidsdienst NHS.

Het 18 maanden oude kind werd volledig doof geboren als gevolg van auditieve neuropathie, een aandoening waarbij signalen van het binnenoor niet goed aankomen in de hersenen. 

Na een behandeling die momenteel nog in de testfase zit in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten, en die bestaat uit een injectie in de cochlea met een bepaald gen, werkt het gehoor van het meisje uit Oxfordshire bijna helemaal normaal, en kan het mogelijk nog verder verbeteren. Vier weken na de operatie begon de kleine Opal te reageren op geluiden, en intussen reageert ze ook op de stemmen van haar ouders en kan ze woordjes als "papa" en "dag" uitspreken.

"Toen Opal ons zonder hulp kon horen klappen, was dat ongelooflijk", verklaarde haar moeder, Jo Sandy, "en we waren zo blij toen het medische team na 24 weken bevestigde dat ze ook zachtere geluiden en spraak oppikte."

Volgens professor en oorspecialist Manohar Bance, die het onderzoek overzag, zijn de resultaten spectaculair en beter dan verwacht. "Dit is hopelijk het begin van een nieuw tijdperk voor gentherapie voor het binnenoor en voor vele soorten gehoorverlies", besloot hij hoopvol.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.