Diabetespatiënten nemen veel vaker antidepressiva

Diabetespatiënten nemen veel vaker antidepressiva dan mensen zonder de ziekte. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van de leden van Solidaris. De psychologische impact van diabetes is groter dan gedacht, concludeert het ziekenfonds.

Het aantal patiënten met - vooral type 2 - diabetes is de voorbije decennia fors toegenomen, ook in ons land. Solidaris onderzocht de psychologische impact van de ziekte, en kwam tot de vaststelling dat die groter is dan gedacht. Zo blijkt uit gegevens van het ledenbestand van het ziekenfonds dat diabetici veel vaker antidepressiva slikken dan Solidaris-leden zonder suikerziekte. 

Percentage leden dat antidepressiva neemt volgens leeftijd
(cijfers Solidaris, 2021)

Bij patiënten onder de 30 jaar en tussen de 30 en 50 jaar is dat ongeveer twee keer zoveel. Rond de 45 jaar neemt bijvoorbeeld meer dan een vijfde van de diabetespatiënten antidepressiva, tegenover ongeveer 12 procent van de niet-diabetici. Het verschil vlakt volledig uit rond de 80 jaar.

Of er ook een rechtstreekse link is tussen het gebruik van antidepressiva en de diabetesdiagnose, staat niet vast. Een groot deel van de patiënten met suikerziekte heeft op het moment van de diagnose al minstens één andere chronische aandoening, stelt Solidaris. Bij een derde gaat het zelfs om drie of meer chronische aandoeningen. Het gaat dan vooral om hart- en vaatziekten of depressie. Allicht gaat het om een samenspel van verschillende onderlinge mechanismen, concludeert Solidaris. 

Het ziekenfonds wil onderzoeken of psychologische ondersteuning standaard in het zorgtraject van diabetici moet worden opgenomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.