Diabetes Liga vraagt aandacht voor mentale impact van diabetes

Ongeveer de helft van de mensen met diabetes (49 procent) voelt zich mentaal uitgeput en zeven op de tien vindt dat er te weinig aandacht is voor mentale ondersteuning. Dat blijkt uit een onderzoek van de Diabetes Liga naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november. De organisatie roept daarom op om erover te praten en de aandoening zo meer bespreekbaar te maken.

De medische zorg voor personen met diabetes mag dan wel al goed uitgebouwd zijn in ons land, mentaal is het voor mensen met deze aandoening nog altijd best lastig. En niet alleen voor hen. Uit de bevraging bij zo'n tweeduizend Vlamingen blijkt dat ook zeven op de tien ouders van kinderen met diabetes zich mentaal moe voelen en negen op de tien vinden dat er te weinig psychologische begeleiding is. Vooral ouders van tiene rs lopen met kopzorgen rond. 

De Diabetes Liga noemt de cijfers een wake-up call. "De begeleiding van mensen met diabetes mag zich niet beperken tot het medische aspect. (...) Diabetes is er de klok rond, zeven dagen op zeven en kan niet even op pauze gezet worden. Dat maakt dat mensen met diabetes routines moeten opbouwen, eetpatronen aanpassen en soms zelfs hun leefstijl helemaal dienen om te gooien (...). Het psychische aspect blijft vaak onderbelicht", duidt Inge Everaert, teamcoördinator Kenniscentrum, Beleid en Onderzoek van de Diabetes Liga. 

Daarbij komt nog dat meer dan een derde van de bevraagden (36 procent) zich schuldig voelt tegenover de omgeving door hun diabetes. Zo'n zestien procent zegt zich eraan te storen dat anderen hen minderwaardig vinden omdat ze diabetes hebben en dertig procent vreest dat hun diabetes ook een nadeel is op de werkvloer. Door het bespreekbaarder maken van de aandoening hoopt de liga dat er meer begrip en steun ontstaat voor diabetespatiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.