Deskundigen lanceren oproep naar psychosociaal onderzoek dementie

De onlangs opgerichte Raad voor Psychosociaal Dementie-onderzoek heeft  hogescholen en universiteiten opgeroepen om onderzoeksvoorstellen in te dienen om de zorg voor mensen met dementie op korte termijn te verbeteren. De vergrijzing en de krapte bij het zorgpersoneel zetten de hulp voor mensen met dementie onder druk.

De Raad noemt dementie een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Meer dan 210.000 Belgen hebben een vorm van dementie. Dat cijfer zal volgens het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de komende tien jaar met 20 procent stijgen. De jaren daarna worden zelfs nog fellere toenames verwacht. Om mensen met dementie menswaardige hulp op maat te blijven bieden is er veel psychosociaal onderzoek nodig, aldus de Raad.

Het expertisecentrum stelde een zogenaamde kennisagenda samen met onderzoeksvragen over wat nodig is om de zorg te verbeteren. Dat gaat onder meer over persoonsgerichte zorg, de economische kost van dementie en de vraag hoe er meer zorgpersoneel kan worden aangetrokken. "Het is zeer belangrijk dat de onderzoeken praktijkkennis opleveren", zegt Jurn Verschraegen, directeur van het expertisecentrum. "Het centrum zal vervolgens inzetten op opleiding en informatie."

Anders dan fundamenteel medisch onderzoek naar medicijnen tegen dementie, willen de initiatiefnemers met de oproep de situatie van de huidige patiënten verbeteren. De Stichting Alzheimer Onderzoek heeft sinds 1995 ruim 28 miljoen euro geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek. "Dat heeft medicijnen die dementie vertragen of zelfs voorkomen steeds dichterbij gebracht, maar dat komt voor de huidige patiënten te laat", aldus Joost Martens, directeur van stichting. 

De Raad voor Psychosociaal Dementie-onderzoek is het resultaat van een samenwerking tussen de Koning Boudewijnstichting, Stichting Alzheimer Onderzoek, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Belgique en Baluchon Alzheimer. In eerste instantie is er 600.000 euro vrijgemaakt om nieuw onderzoek te ondersteunen. 

Belgische hogescholen en universiteiten hebben tot februari om projecten in te dienen. De laureaten worden eind maart gecontacteerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.