Daling zelfmoordcijfers in Vlaanderen, verschuiving bij suïcidepogingen

Vorig jaar ondernamen elke dag 25 Vlamingen een zelfmoordpoging. Dat is een stevige daling van ongeveer een kwart, maar verontrustend is de sterke stijging bij jonge meisjes. Qua gelukte pogingen steken mannelijke 80-plussers er bovenuit. Dat blijkt uit gegevens van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de UGent (met hulp van  de spoeddiensten van ziekenhuizen). Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) maakt die cijfers bekend.

Ondanks de daling blijven de cijfers hoog: in 2022 probeerden 8.943 Vlamingen zichzelf van het leven te beroven.  Sinds 2020 — hét coronajaar — is er een daling van ruim 4%. Dat blijkt uit registraties van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de Universiteit Gent, dat via de spoeddiensten van ziekenhuizen bijhoudt hoeveel patiënten na een zelfmoordpoging binnenkomen. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) maakt die cijfers nu openbaar.

De daling van de cijfers lijkt in tegenstrijd met de vaststelling van het groeiend aantal mentale problemen, maar dat ontkent deskundige Gwendolyn Portzky (directeur Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, VLESP.) Zij spreekt van een drempelverlaging om hulp te zoeken. "Mogelijk ondernemen minder mensen een wanhoopsdaad door deze preventieve aanpak."

Dat jonge meisjes meer en meer een risicogroep vormen, wijt ze aan het feit dat ze zowel lichamelijk als psychisch in hun ontwikkeling voorlopen op jongens en wat vroeger mentaal botsen. De problemen bij oudere mannen blijken minder vaak te worden opgemerkt of als minder belangrijk te worden gezien en dus vinden ze minder een toevlucht.

Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen daalde tussen 2000 en 2021 met ongeveer een derde. "Het aantal pogingen daalt ook, met een kwart tussen 2000 en 2020 maar het zijn er nog heel veel. De nieuwe gegevens geven ons een goed zicht op wie pogingen onderneemt en met welke problemen deze mensen kampen. Dat is belangrijke wetenschappelijke om verder gericht preventief beleid te voeren", zegt Crevits.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan gratis bellen naar de zelfmoordlijn 1813.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.