Crevits trekt 1,6 miljoen euro extra uit om mentale problemen bij jongeren op te sporen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft 1,6 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het Connect-programma dat mentale problemen bij kinderen en jongeren helpt opsporen. Ook de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) kunnen rekenen op bijkomende ondersteuning voor uitbreiding en nieuwe aanwervingen, meldt het kabinet van minister Crevits woensdag.

Het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin onderzocht welke kinderen een verhoogde kwetsbaarheid hebben voor de ontwikkeling van een ernstige psychische aandoening. De studie bepaalde welke methodieken nodig zijn om vroege detectie en interventie bij die doelgroepen te realiseren.

Dat onderzoek toont volgens de minister de noodzaak van het programma aan. "Met het programma Connect willen we voorkomen dat lichte klachten of ernstige risico's evolueren naar ernstig psychisch lijden", aldus Crevits. "Beter te vroeg dan te laat, is hier het motto." De minister haalt ook een nieuw onderzoek aan van de KU Leuven waaruit blijkt dat zeven op de tien jongeren geen hulp zoeken wanneer ze met mentale problemen kampen.

De zes netwerken voor geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren (GGKJ) en de CGG werken in Vlaanderen met het Connect-programma samen om problemen bij kwetsbare kinderen en jongeren vroeg te detecteren. De netwerken proberen snel in te spelen op de noden van kinderen en jongeren tot 23 jaar met psychische of psychiatrische problemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.